Despre noi

Fundația noastră a fost înființată în 1992, la inițiativa lui Kallós Zoltán, cercetător etnograf distins cu premiul Kossuth. Devenită proverbială, vorba sa: „vom rămâne maghiari până când cântăm și dansăm ungurește” este și motoul instituției noastre, în conștiința căruia ne desfășurăm activitatea de zi cu zi.

kz

Fundația Kallós Zoltán este o instituție de largă utilitate publică și diversificată, cu trei domenii principale de activitate: activitatea educațională, activitatea culturală publică și îngrijirea colecției etnografice a fondatorului. Misiunea noastră constă în perpetuarea culturii populare maghiare, în unirea și consolidarea diasporei maghiare, îngrijirea moștenirii lui Kallós Zoltán, conservarea tradițiilor populare transilvănene și transmiterea lor către generația tânără.

Știm că secretul păstrării identității noastre constă, pe lângă cultivarea limbii noastre materne, în cultura noastră a cântecului și dansului popular. Munca noastră depusă de-a lungul a 27 de ani demonstrează faptul că această moștenire obiectuală și spirituală poate fi lăsată moștenire cu un conținut actualizat. De aceea, avem încredere că cei care ne vizitează la Răscruci vor primi de la noi daruri care să le ofere puncte de repere și un sistem de valori demne de urmat într-o epocă în care valorile riscă să-și piardă relevanța.

Teszt

S-a născut în 26 martie 1926 într-o regiune a diasporei maghiare din Câmpia Transilvaniei, în satul Răscruci, aflat la 26 de km de Cluj. În timpul copilăriei, crescând în acest sat cu populație etnic mixtă, și-a însușit și limbile română și țigănească, în paralel cu limba sa maternă maghiară.

arckep

După terminarea școlii elementare în satul natal, își va continua studiile în Colegiul Reformat din Cluj-Napoca și se va înscrie în Colegiul de Pedagogie din Sfântu Gheorghe, dar diploma de pedagog o va obține în Cluj. Între 1946 și 1950 a lucrat ca dascăl la Viștea. În 1951, a fost admis la Școala Superioară de Muzică, unde l-a avut ca dascăl și pe Jagamas János. Mentorul său l-a îndemnat să își continue în mod conștient activitatea de culegător de folclor, începută deja ca elev de școală primară și sprijinită acum, în cadrul universității clujene, și de cursurile de etnografie ale lui Gunda Béla.

Deja primii ani de comunism i-au prevestit viața zbuciumată de mai târziu. Familia sa a fost trecută pe lista chiaburilor, astfel încât, în 1955, și-a pierdut statutul de student al Școlii Superioare de Muzică. Datorită devotamentului și curiozității sale profesionale, precum și pe baza diplomei sale pedagogice, a ajuns ca dascăl în Moldova, într-un sat ceangăiesc de lângă Bacău, la Lespezi. Aici a avut ocazia să cunoască tradițiile ceangăilor din Moldova și, după ce a recunoscut semnele politicii de românizare forțată în regiune, s-a dedicat cu pasiune culegerii muzicii populare tradiționale, vocale și instrumentale, respectiv a tradițiilor maghiarilor din diaspora de la est de Carpați.

În 1957, educația în limba maghiară a fost interzisă în satele ceangăiești din Moldova. Cu toate acestea, Kallós nu s-a putut despărți de această regiune, astfel încât, timp de aproape 8 ani, și-a asumat să lucreze în exploatarea forestieră, în valea Ghimeșului. În acești ani i-a cunoscut pe colegii săi cercetători și viitori prieteni de nădejde, Martin György și Andrásfalvy Bertalan, cu care a cutreierat împreună, până la sfârșitul vieții sale, întreaga Transilvania, și mai ales satele Câmpiei Transilvanei și ale regiunii Călatei, pentru a înregistra cunoașterea și tradițiile, încă vii în viața cotidiană rurală, ale dansatorilor, muzicienilor și cântăreților.

Volumele culegerii sale de balade populare, de o valoare unică, au început să apară regulat, începând din anii ´70, fără să pună însă capăt hărțuirii sale de către autorități.

Astfel, Kallós Zoltán a ajuns să se bucure de roadele muncii sale abia după schimbările din decembrie 1989, respectiv în urma facilitării trecerii graniței. În această perioadă mai liniștită a început să își sistematizeze colecția și să publice materialul sonor. Fundația sa, înființată în 1992, rămâne până astăzi organizatoarea și susținătoarea unei game vaste de activități dedicate conservării tradițiilor, susținătoarea cauzei ceangăilor din Moldova și instituția de bază a educației copiilor maghiari din diaspora Câmpiei Transilvaniei.

În recunoașterea activității sale de o viață, a fost distins pentru prima dată în 1990, cu premiul Életfa („Arborele Vieții”). Începând din acest an, recunoașterea primită din partea statului maghiar a fost permanentă, premiul Kossuth (1996), distincția „Corvinul cu lanț” (2001), Marele premiu Kossuth și premiul Europa Nostra (ambele primite în 2017) fiind cele mai importante distincții.

Etnograful Kallós Zoltán a fost cel care a realizat cea mai importantă culegere de muzică populară tradițională în spațiul lingvistic maghiar. O parte din culegerile sale au fost antologizate pe discuri audio. Înregistrările de arhivă au fost editate și publicate sub forma mai multor serii de materiale sonore. Deși el însuși spunea despre sine: „nu sunt cântăreț de muzică populară, ci doar un iubitor al cântecului popular maghiar tradițional”, i-au apărut două discuri audio și ca solist. În paralel, Kallós a devenit consultantul de specialitate al mai multor filme etnografice și cântărețul îndrăgit al festivalurilor de muzică populară.

Printre numeroasele sale merite se numără și faptul că a fost unul dintre inițiatorii mișcării caselor de dansuri populare (táncház) din Transilvania și din Ungaria, respectiv organizatorul mai multor tabere de muzică și de dansuri populare. Influența sa ca educator este extraordinară, întrucât, pe parcursul mai multor decenii, a reușit să popularizeze arta populară maghiară într-un cerc extraordinar de larg, mai ales în rândul tinerilor. Sfaturile sale profesionale și personale au orientat mai multe generații spre cariera de muzician, dansator popular sau etnograf.

În 14 februarie 2018, am pierdut, în persoana sa, cel mai important cercetător al folclorului muzical maghiar, tatăl mișcării táncház din Transilvania și „bunicul” mai multor sute de copii din Câmpia Transilvaniei. Viața sa lungă și plină de rezultate, activitatea sa exemplară nu numai că deschide o cale de urmat, ci ne dă și puterea necesară nouă, tuturor celor pe care i-a lăsat în urmă: familiei sale și colegilor săi, mai tineri sau mai vârstnici. Întreg parcursul vieții sale dovedește faptul că munca constantă își aduce întotdeauna roadele sale. Între timp însă, ne amintim cu inima îndurerată, dar și povestim cu veselie despre nea Zoli al nostru, al tuturor.

  • 1992

    Punerea bazelor Fundației de cercetătorul etnograf Kallós Zoltán

    În același an, își începe activitatea și primul Centru Cultural al Câmpiei Transilvaniei și sunt organizate primele tabere de muzică populară și de dansuri populare maghiare tradiționale.

  • 1998

    Crearea Colecției Etnografice

  • 1999

    Începerea funcționării grădiniței din Răscruci și repornirea educației elementare în limba maghiară

    Dincolo de predarea la nivel înalt a curriculumului național, unul dintre obiectivele cele mai importante asumate de către dascălii Școlii din Răscruci constă în întipărirea valorilor culturale maghiare în mintea și în inima copiilor, precum și în sprijinirea formării lor în indivizi încrezători și creativi.

  • 2000

    Cursuri metodologice pentru pedagogi

    Am oferit posibilitatea pentru însușirea unor metode pedagogice practice, adaptate curriculumului național, care facilitează atât procesul predării, cât și cel al învățării.

  • 2004

    Lărgirea ofertei noastre educaționale de formare suplimentară

    Am început organizarea de cursuri de formare suplimentare pentru tineri, în domenii corespunzătoare profilului Fundației.

  • 2007

    Am inaugurat Colegiul de Diasporă al regiunii Câmpia Transilvaniei

    În acest fel, am reușit să asigurăm educație școlară, masă și cazare pentru copiii din diasporă.

  • 2010

    Deschiderea pentru public a Colecției Etnografice „Kallós Zoltán”

    Colecția cuprinde aproximativ 6.000 de obiecte de artă, pe lângă o arhivă bogată de fotografii și bibliotecă de specialitate, de etnografie.

  • 2013

    Introducerea educației de muzică populară tradițională maghiare în Cluj-Napoca

    Specialiștii noștri au început să predea muzică populară instrumentală elevilor Școlii de Muzică.

  • 2013

    Am înființat școala profesională cu specializarea agricultură la Răscruci

    Acest program educaționale le oferă elevilor cunoștințe teoretice și practice cu ajutorul cărora pot să își pornească propria fermă sau pot să dezvolte ferma familială.

  • 2014

    Deschiderea porților Colegiului de Diasporă din Sărmașu

    Înființată sub egida Programului de Educație a Diasporei din Câmpia Transilvaniei, instituția educațională le oferă educație de calitate, în limba maghiară, dar și masă și cazare, elevilor din regiune.

  • 2015

    Inaugurarea Casei Meșteșugurilor din Răscruci

    Scopul acestui atelier de artă populară constă în predarea specializată a meșteșugurilor populare tradiționale, printre care, broderia, ceramica, marochinăria și sculptura în lemn.

  • 2016

    Darea în folosință a fermei pedagogice din Tiocu de Sus

    Proaspăt renovatul conac al familiei Almási, împreună cu moșia și efectivul de animale, asigură condițiile necesară pentru ca elevii școlii profesionale cu specializarea agricultură să își desfășoare stagiul de practică profesională.

  • 2017

    Darea în folosință a clădirii extinse, care găzduiește Colecția Etnografică și deschiderea expoziției etnografice completate cu spații noi de expoziție

    În prezent, vizitatorii sunt așteptați de 12 saloane de expoziție.

Activitatea didactică

Activitatea noastră didactică se axează pe două ramuri principale: educația diasporei maghiare și formarea adulților.

Cea mai importantă realizare a Fundației noastre a constat în relansarea învățământului în limba maghiară de la Răscruci. Înființarea Colegiului de Diasporă a fost motivată de desființarea claselor cu limba de predare maghiară și de numărul ridicat al copiilor de limbă maternă maghiară. O instituție educațională similară a Fundației funcționează în Sărmașu.

La scurt timp după înființarea lui, Colegiul de Diasporă a început să ofere și cursuri de formare a adulților. Oferta noastră educațională s-a extins pe parcursul anilor, astfel încât între timp am ajuns să oferim programe de formare continuă atât pentru pedagogi, cât  și pentru muzicieni. Pe lângă aceste programe, începând din 2014, la Cluj-Napoca mai funcționează și Școala de Muzică Populară „Kallós Zoltán”, cu un curriculum de trei ani.

Învățământul în limba maghiară a fost desființat la Răscruci în 1974. În 1999 s-a reușit însă reînființarea grădiniței și reluarea educației în această limbă. Acest moment a marcat și începutul Programului Educațional din Câmpia Transilvaniei, al cărui obiectiv constă în păstrarea identității și în cultivarea conștiinței naționale maghiare, prin asigurarea unui învățământ de calitate de la grădiniță până la bacalaureat/obținerea calificării profesionale. Elevii noștri din clasele elementare (copiii între 5 și 11 ani) provin din județul Cluj, iar cei de la școala profesională (grupa de vârstă între 15 și 18 ani) din județele Cluj, Mureș, Alba, Sălaj și Bistrița.

În cazul elevilor din clasele elementare ale școlii din Răscruci, în urma căsătoriilor mixte, dar și datorită mediului românesc din care provin, se observă un anumit dezavantaj lingvistic, precum și formarea unei conștiințe identitare mixte.

Astfel, pe lângă predarea cunoștințelor elementare, una dintre cele mai importante sarcini ale pedagogilor noștri poate fi identificată în reducerea dezavantajului lingvistic al elevilor și în creșterea unor copii stabili din punctul de vedere al dezvoltării fizice și psihice, care sunt capabili să lucreze în echipă și să gândească în termeni de comunitate, respectiv care au curajul să își apere drepturile, să fie creativi și să viseze îndrăzneț.

Metoda tradițională de predare este completată la noi și de anumite elemente ale programului „Pas cu pas” (Step by step), pe parcursul căruia elevul devine capabil să vorbească coerent despre sentimentele, planurile și bucuriile sau chiar problemele sale actuale, dezvoltându-și inclusiv inteligența emoțională.

Programe speciale în cadrul educației colegiale

Pentru elevii colegiului din Răscruci, care locuiesc în căminul nostru, asigurăm programe educaționale de pregătire de după amiază, îngrijire medicală, precum și transport zilnic sau săptămânal. Pe deasupra, le acordăm în permanență ajutor ca să progreseze cu materia școlară și ne îngrijim și de remedierea lacunelor și de recuperarea decalajelor. De asemenea, copii care se confruntă cu probleme beneficiază de asistență din partea psihologului, întrucât păstrarea sănătății lor mintale este la fel de importantă.

Bineînțeles că, pe lângă studiu, este necesară și odihna. De aceea, jocurile de societate, serile de vizionări de filme, diferitele excursii și vizitele la teatru contribuie la petrecerea unei perioade pline de satisfacții și de sens la noi, la Răscruci, în cadrul căreia le oferim elevilor cursuri de jocuri de copii tradiționale, precum și de dansuri și cântece populare.

Balázs-Bécsi Gyöngyi
Email: gyongyi@kallos.org.ro
Tel.: 0040 744 800 533

Școala profesională cu specializarea agricultură și-a deschis porțile în 2013 și asigură educația a 50 de elevi la nivel anual.

După terminarea clasei a 8-a, elevii care se înscriu aici au șansa de a participa la un training de trei ani, finalizat prin redactarea lucrării de disertație și un examen practic.

Elevii școlii dobândesc cunoștințe teoretice și practice cu ajutorul cărora pot începe să își întemeieze propria fermă, capabilă să le asigure traiul viitor, sau pot să dezvolte ferma familială. Fermele lor individuale vor avea inclusiv posibilitatea de a-și lansa propriile produse pe piață. În cadrul programului de formare, elevii participă la excursii educaționale și ascultă prezentări de specialitate, pentru a dobândi experiență directă despre modul de funcționare, începuturile și planurile de viitor ale altor ferme.

Ferma educațională

Înființată în 2016, cu sprijinul Fundației noastre și al Fondului „Bethlen Gábor”, ferma educațională din Tiocu de Sus le oferă elevilor posibilitatea cunoașterii directe și a încercării tuturor proceselor agricole. Ferma educațională se află într-un proces de extindere continuă, din punctul de vedere al teritoriul, al echipamentului și al efectivului de animale.

În prezent, ferma educațională include 350 m² de suprafață construită (clădirea principală, grajdurile și spațiile pentru depozitarea fânului) și 7500 m² de teren (livadă, teren arabil și pășune). Pe această proprietate se află și conacul Almási, care a fost complet renovat și include sălile multifuncționale, amenajate pentru elevi, bucătăria, dormitoarele și beciul. Ferma educațională dispune de propriul parc de utilaje, care oferă condiții suficiente pentru realizarea tuturor proceselor esențiale de producție.

Balázs-Bécsi Gyöngyi
Email: gyongyi@kallos.org.ro
Tel.: 0040 744 800 533

În 2014, la solicitarea comunității din Sărmașu, Fundația și-a asumat crearea centrului de educație pentru diasporă, asigurând cadrele și suportul instituțional pentru acest proiect.

Centrul de diasporă creat aici îndeplinește aceeași misiune educațională în mijlocul Câmpiei Transilvănene ca și Fundația Kallós Zoltán, respectiv Fundația Téka în partea de nord a regiunii. Astfel, prin înființarea colegiului de diasporă, și centrul educațional din Sărmașu s-a alăturat programului de educație a diasporei maghiare din Transilvania.

Viața de elev în colegiul din Sărmașu seamănă cu cea de la școala din Răscruci. Instituția asigură transportul, respectiv cazarea și masa copiilor, dar și activitățile extracurriculare și o serie de programe complementare.

Balázs-Bécsi Gyöngyi
Email: gyongyi@kallos.org.ro
Tel.: 0040 744 800 533

Colecția Etnografică

Porțile Colecției Etnografice „Kallós Zoltán” au fost deschise publicului larg în 2010. Sâmburele părții materiale a colecției etnografice, format din obiectele adunate de fondatorul  însuși, este prezentat în cadrul „camerelor curate” tradiţionale (tisztaszoba).

Bazele colecției de obiecte, constând din aproximativ 6.000 de elemente, cuprinde întreaga maghiarime din România, inclusiv Câmpia Transilvaniei (Mezőség), Țara Călatei (Kalotaszeg), zona Ghimeșului (Gyimes) și Moldova. Pe lângă aceste patru regiuni, și cultura materială a populației românești și

săsești din Transilvania este reprezentată foarte bine la nivelul colecției.

Clădirea care găzduiește depozitele colecției și expoziția și-a dobândit forma actuală în 2017. Depozitele

cuprind textile și porturi populare, obiecte din ceramică, mobile, obiecte din lemn și din metal. De asemenea, vizitatorii sunt așteptați și de colecția de fotografii, de înregistrările de muzică populară și de cele audiovizuale, precum și de biblioteca Fundației. Prin intermediul publicațiilor Fundației Kallós, încercăm să asigurăm disponibilitatea cât mai largă a acestor comori neprețuite.

Vizitatorii noștri pot cunoaște comorile etnografice ale colecției prin tururi ghidate. La cererea publicului, oferim și ateliere de pedagogie muzeală pentru grupuri de copii.


Programul de vizitare a colecţiei:

Marți – Duminică: 9:00-16:00

Luni: închis

Programul în zilele de sărbătoare din 2019:

  • 24 ianuarie, joi (Ziua Unirii Principatelor României): închis
  • 19 aprilie (Vinerea Mare): închis
  • 22 aprilie (Lunea Paștelui): închis
  • 30 noiembrie, sâmbătă (Ziua Sfântului Andrei): închis
  • 1 decembrie, duminică (Ziua națională a României): închis
  • 24 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020: închis

Dragi vizitatori,

Colecția etnografică poate fi vizitată în toate celelalte zile de sărbătoare legală și religioasă.

Vizitarea colecției are loc sub formă de tur ghidat, al cărui contravaloare este inclusă în prețul biletului.

Vă rugăm să vă anunțați de dinainte intenția de vizitare a colecției, folosind datele de contact de mai jos.


Taxe pentru vizitare:

Adulți: 15 RON/bilet

Grupuri de adulți (formate din min. 20 de persoane): 12 RON/bilet

Copii/elevi/pensionari: 10 RON/bilet

Fotografierea este permisă numai în urma plății taxei de fotografiere și fără flash (blitz). Taxă fotografiere: 10 RON/bilet.

Expoziția poate fi vizitată gratuit în ziua de naștere a lui Kallós Zoltán, de 26 martie, precum și de către:

– studenții de la etnografie și antropologie

– copiii sub 3 ani

– persoanele cu handicap + 1 însoțitor principal

– deținătorii de legitimații profesionale de intrare

– deținătorii de legitimații de presă valide, cu fotografie

Plata taxei de intrare se poate face numai cu numerar.

În vederea protejării obiectelor de artă expuse, rugăm vizitatorii să nu consume  alimente şi băuturi în incinta muzeului și să nu atingă obiectele expuse.


Füstös Emese
Email: muzeum@kallos.org.ro
Tel.: 0040 746 309 057

Tabere

Oferta noastră de tabere este încărcată pe pagina Fundației la începutul fiecărui an, împreună cu descrierile sumare ale programului planificat.

Prima tabără de dansuri populare maghiare a Fundației „Kallós Zoltán” a fost organizată în 1992 în Vișea. De atunci, instituția noastră organizează în mod regulat tabere menite să transmită cultura populară maghiară tradițională generațiilor mai tinere. Taberele au loc chiar la sediul Fundației, astfel încât toți participanții să aibă și posibilitatea vizitării Colecției Etnografice. Camerele Colegiului de Diasporă și ale Casei Artizanale le oferă participanților condițiile cele mai comode. Terenul găzduiește și tabăra de corturi, cu propriul bloc de apă.

Contact

Colegii

Balázs-Bécsi Gyöngyi

Președinte, Fundația Kallós Zoltán 0040 744 800 533
gyongyi@kallos.org.ro

Balla Ferenc

Director administrativ, Fundația Kallós Zoltán 0040 744 803 863
ferenc@kallos.org.ro

Németh Ildikó

Economist, Fundația Kallós Zoltán 0040 748 111 238
ildi@kallos.org.ro

Mogyorósi Ágnes

Muzeograf, Colecția Etnografică Kallós Zoltán 0040 746 309 057
muzeum@kallos.org.ro

Vajas Albert

Persoana de contact, Școala de Muzică Populară Kallós Zoltán 0040 741 677 615
kallosnepzenesuli@gmail.com

Kiss Zsuzsanna

Persoana de contact 0040 758 037 808
kallosa.valaszut@gmail.com

Farkas Zsófia-Antónia

Organizator de evenimente, Tabere 0040 743 192 931
orsolya@kallosalapitvany.ro

Füstös Emese

Personal muzeu 0040 746 309 057
muzeum@kallos.org.ro

Kallós Zoltán Alapítvány