Tabăra de meșteșuguri tradiționale


Data taberei /Perioadă:1-6 august 2022.

Scopul taberelor este promovarea meșteșugurilor tradiționale.
Gama de programe al taberei conține: țesut, broderie, marochinărie, pictură pe mobilă, , împletit nuiele, olărit.
Cursurile vor fi susținute doar în cazul în care numărul participanților este de 8-12 persoane. Instructorii lucrează doar din materiale de cea mai bună calitate. Pe lângă cursuri, programul conține prezentări, vizitarea muzeului, proiecție de filme etc.
Grup țintă: tinerii peste 16 ani, adulți indiferent de vârstă.

Momentan, reglementările/măsurile epidemiologice permit organizarea taberelor. Cu toate acestea, ne pregătim de primirea unui număr limitat de participanți și rezervăm dreptul de a anula evenimentele.

Regulile în vigoare pe timpul taberelor, având în vedere situația epidemiologică:

  • Numărul participanților va fi limitat în funcție de cele prescrise în perioada respectivă de autorități.
  • Participanții trebuie să prezinte Certificatul digital UE

 

Broderie

Instructor: Vargyasi Melinda
”Broderia este un meșteșug captivant. Vestimentația realizată manual se reflectă și personalitatea creatorului, iar datorită procesului de muncă manuală valoare produsului crește. Tabăra va începe cu o vânătoare de comori, deoarece muzeul Kallós ascunde multe articole neprețuite. După ce am ales elementele și motivele pentru broderie, vom începe activitatea în atelier, ai cărui rezultat vor fi diferite obiecte împodobite, urmând să realizăm articole vestimentale brodate manual.”

 

Pictură pe lemn

Instructor: Ament Éva
”Lumea mobilelor pictate mi se pare miraculoasă. Nu mă satur de ea, deoarece fiind dominată de simbolismul spațiilor sacrale, pictura pe lemn este plină de semnificații. În timpul taberei vom explora aceste conținuturi ascunse. Începem cu o excursie în satele din apropiere, în căutarea clădirilor cu tavan casetat, dintre care participanții își vor alege preferatul: ei urmând să recreeze o parte din tavanul casetat selectat.

 

Atelier de țesut

Instructori: Páll Etelka și László Eszter
Aproape cu două decenii în urmă, Páll Etelka a început cercetarea metodelor de vopsire naturală pe bază de plante. La început lucra cu lână, dar astăzi inul, cânepa și mătasea primesc culori la fel de frumoase. Împreună cu László Eszter vor îndruma participanții în lumea țesăturilor specifice Câmpiei Transilvaniei.

 

Împletirea coșurilor de nuiele

Instructor: Takács Judit
”Împreună o să creăm câteva coșuri mai simple pentru a vedea frumusețea acestui meșteșug și pentru a învăța utilizarea materialelor, apoi vom începe munca mai grea prin aplicarea unor tehnici si trucuri mai complexe.”

 

Lucrări din piele

Instructor: Szász Judit
”Ca marochinar, dar și ca persoană, consider că este foarte importantă conservarea și transmiterea a cât mai multor valori din moștenirea predecesorilor noștri. Multe tehnici și îndemânare îi așteaptă pe participanții acestui curs.”

 

Kallós Zoltán Alapítvány