Válaszúti kézműves tábor


Célja az erdélyi népi tárgykultúra megismerése, széles körű népszerűsítése, oktatása.

Az oktatási palettára régi ritka mesterségek kerülnek, mint például: szövés, hímzés-ruhakészítés, népi ékszer, népi bőrművesség, bútorfestés, nemezelés, kosárfonás, fazekasság.

Minden műhely min. 8-12 fő jelentkezése esetén indul. Minden oktatónk szakavatott, és a műhelymunka során a lehető legjobb minőségű alapanyagokból dolgoznak. Az oktatási programokat előadásokkal, múzeumlátogatással, filmvetítésekkel, szakmai kirándulásokkal tesszük változatosabbá.

Célcsoport: 16 év fölötti fiatalok, felnőttek. Felső korhatár nincs.

A Válaszúti Kézműves Tábor további három műhelyét is új időpontban hirdetjük meg.

 

  • Hímző-ruhakészítő műhely – 2020. augusztus 3-8.

Oktató: Vargyasi Melinda népi iparművész

Izgalmas dolog a hímzés és ruhakészítés összefonódása. A kreativitás mellett az alkotó személyisége is visszatükröződik a ruhákon, és azzal hogy saját kezűleg is készül, még értékesebbé válik! A tábort kincskereséssel indítjuk, ugyanis a Kallós múzeum gyűjteménye rengeteg csodát rejteget. Miután kiválasztottuk a hímzés motívumot, kezdődhet az alkotás: mintatervezés, öltéstechnika gyakorlás. A hímzett mintadarabot ajándéktárgyak készítésére használjuk fel (neszesszer, tolltartó, szatyor, övtáska készülhet belőle), de otthonról hozott ruhadarabokra is hímezhetünk. Itt fogunk kísérletezni az arányokkal és a díszített-díszítetlen felületek egymáshoz való viszonyával. Ezek után jöhet az egyéni stílusú hímzéssel díszített ruhadarab készítése.

 

  • Nemezkészítő műhely – 2020. augusztus 3-8.

Oktató: Mihály Eszter nemezkészítő

A gyapjú és a selyem bűvöletében élek. Ebben a táborban megismerhetitek e két csodálatos anyag izgalmas összedolgozását. Játszunk a formákkal és különböző felületekkel. Amit készíteni fogunk: mozaik nemez táska, színes kalap, kézmelegítő, mesemadár és ékszer-talizmán. A szabadidőnkben gyapjút is festünk.

 

  • Fazekas műhely – 2020. augusztus 3-8.

Oktató: Csibi Csaba fazekas

A régi zilahi fazekasság nyomán elindulva több mint 10 éve foglalkozom a népi fazekassággal. Munkám során átdolgozom a régi zilahi formákat, motívumokat és színvilágot. A tábor résztvevői a válaszúti fazekas gyűjtemény áttanulmányozása után megismerkedhetnek a zilahi kancsó, bokály, korsó, szilke és tányér formájának elkészítésével valamint ezek díszítésével.

 

Figyelem!

* Erdélyi 16-22 éven felüli kézművességgel foglalkozó fiatalok pályázhatnak ingyenes, illetve kedvezményes mesterség tanulásra (műhelyenként 1 fő) a következő feltétel mellett:

  • a pályázó aktívan részt vesz valamely erdélyi magyar kézművességgel foglalkozó civil szervezet munkájában, amit a szervezet, csoport igazolni tud, továbbá munkáiról fotókat is tud küldeni.

* Szervezett csoportok (8 személy fölött) pályázhatnak részvételi kedvezményre!

Jelentkezési határidő 2020. június 29.

László Eszter
Email: laszlo.eszter@ehh.ro
Tel.: 00 40 756 721 465

Kallós Zoltán Alapítvány