Válaszúti kézműves tábor


Kedves érdeklődők! A  szövő, kosárfonó és bútorfestő műhelyek beteltek! Jelentkezni csak várólistára lehet, szándékukat a lenti e-mail címre küldött levélben jelezhetik! Megértésüket köszönjük!

Időpont hímző-ruhakészítő és lakástextílek hímzése műhelyeknek: 2023. július 31. 10.00 óra-augusztus 06. 11.00 óra

Időpont szövő, bútorfestő, kosárfonó, nemezelő műhelyeknek: 2023. július 31. 10.00 óra-augusztus 05. 14.00 óra

Jelentkezési határidő: 2023. május 30.

Célja az erdélyi népi tárgykultúra megismerése, széles körű népszerűsítése, oktatása. Az oktatási palettára régi ritka mesterségek kerülnek.

Minden műhely min. 8-12 fő jelentkezése esetén indul. Minden oktatónk szakavatott, és a műhelymunka során a lehető legjobb minőségű alapanyagokból dolgoznak. Az oktatási programokat előadásokkal, múzeumlátogatással, filmvetítésekkel, szakmai kirándulásokkal, táncházzal tesszük változatosabbá.

Célcsoport: 16 év feletti fiatalok, felnőttek. Felső korhatár nincs.

A hímző-ruhakészítő műhely oktatója Vargyasi Melinda, népi iparművész. Hímzésben és varrásban már jártas résztvevőket várunk, akik modern szabásvonalú ruhákat, ruhakiegészítőket fognak díszíteni a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményben található mintakinccsel.

Idei újdonságként lakástextilek hímzésére külön műhelyt indítunk Pászka Éva és Bagoly Erzsébet vezetésével. Kezdő és haladó érdeklődők bátran jelentkezhetnek. Párnák, abroszok, kendők, függönyök, neszeszerek, kisebb vászonzsákok, templomi textílek díszítését Válaszút környéki minták tervezésével és technikai sajátosságaik elsajátításával tesszük magunkévá.

A szövő műhelyben Páll Etelka irányításával a gyapjú és vászonszövés alapjaiba, a növényi festés rejtelmeibe kapnak betekintést az érdeklődők. Kísérletezünk a színek és technikák sokféleségével, a múzeumi gyűjteményben található textilek megismerésével.

A bútorfestő műhely Ament Éva népi iparművész irányításával valósul meg. Haladó, szakavatott bútorfestőket várunk azzal a céllal, hogy módszertanilag és technikailag közösen fejlesszük tudásukat. A mezőségi, kalotaszegi és aranyosszéki templomok mennyezetkazettáinak feltérképezése lesz a tábor egyik kitűzött célja, ugyanakkor a bútorfestés szakköri, tanfolyami oktatásának szakmai tapasztalatcseréjére is sort fogunk keríteni.

A kosárfonó műhelyben Takács Judit kosárfonó oktatásával zajlik a tevékenység. Az idei táborban a kerek kosarat rutinból, az oválisat gyakorlásként, a szögleteset pedig újdonságként fogjuk fonni. Finomítjuk a formázás technikáit, újabb díszítő fonásokkal ismerkedünk és ahány kosárra csak lehet, fület csavarunk.

A nemezelő műhelyünket Kovács Túri Emese a Népművészet Ifjú Mestere vezeti. A nemezkészítés nagyon sok lehetőséget rejt magában, úgy formavilágban, mint mintakincsben. Fontos számunkra, hogy használati tárgyakat készítsünk és szépségét tudatosan, népművészetünkből táplálkozva alakítsuk ki. Erre kiváló lehetőséget nyújt a Kallós Zoltán gyűjtemény, melyet nemezes szemmel, lelkülettel bejárva rátalálhatunk számunkra fontos üzenetet hordozó tárgyakra. Kísérletezünk, megpróbáljuk a nemez világába átültetni a mintákat. Több technikába is belekóstolunk, készítünk táskát, sálat is gézzel ötvözve, de fő témánk egy kisebb falitakaró lesz, ahol a kályhacsempék mesés mintaszerkezetét dolgozzuk fel.

 


  hímző-ruhakészítő műhelylakástextilek hímzése műhelynemezelő műhely


  Kezdő szintHaladó szint


  Normál étkezésVegetáriánus étkezésGlutén- és laktózmentes étkezés

  *A felsoroltakon kívűl (glutén és laktóz) másféle intoleranciával rendelkezők számára étkezést nem áll módunkban biztosítani! Megértésüket köszönjük!*

  Radó Krisztina
  Email: orsolya@kallosalapitvany.ro 
  Tel.: 0040 743 192 931 (munkanapokon 8-16 óra között hívható)

  Kallós Zoltán Alapítvány