Válaszúti kézműves tábor


Célja az erdélyi népi tárgykultúra megismerése, széles körű népszerűsítése, oktatása. A jelentkezők nyolc műhelyfoglalkozás közül választhatnak.

Az oktatási palettára régi ritka mesterségek kerülnek, mint például: szövés, hímzés-ruhakészítés, népi ékszer, népi bőrművesség, bútorfestés, nemezelés, kosárfonás, fazekasság.

Minden műhely min. 8-12 fő jelentkezése esetén indul. Minden oktatónk szakavatott, és a műhelymunka során a lehető legjobb minőségű alapanyagokból dolgoznak. Az oktatási programokat előadásokkal, múzeumlátogatással, filmvetítésekkel, szakmai kirándulásokkal tesszük változatosabbá.

Célcsoport: 16 év fölötti fiatalok, felnőttek. Felső korhatár nincs.

2020-ban először szervezzük meg a Válaszúti Kézműves Tábort! 🌷 Nyolc műhelyünkbe a következő nyolc hétben bepillantást engedünk a tematikáját és oktatókat tekintve:

 1. Nemezkészítő műhely
  Oktató: Mihály Eszter nemezkészítő
  A gyapjú és a selyem bűvöletében élek. Ebben a táborban megismerhetitek e két csodálatos anyag izgalmas összedolgozását. Játszunk a formákkal és különböző felületekkel. Amit készíteni fogunk: mozaik nemez táska, színes kalap, kézmelegítő, mesemadár és ékszer-talizmán. A szabadidőnkben gyapjút is festünk.
 2. Népi ékszerkészítő műhely
  Oktató: Péter Szidónia népi ékszerkészítő
  Küldetésemnek tekintem aktív népi iparművészként a népi ékszerkészítő szakma megismertetését, terjesztését, a népművészet komplex rendszerének hagyományhű átadását. A táborban lehetőség lesz a múzeumi darabok helyszínen történő tanulmányozása mellett az adatok feldolgozására és másolatok, illetve ezekből ihletődő új alkotások készítésére. Szeretettel várunk kezdőket és haladókat egyaránt, akik a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményből ihletődve el szeretnének mélyülni az alkotásban.

Időpont: 2020. június 20-27.

Figyelem!

* Erdélyi 16-22 éven felüli kézművességgel foglalkozó fiatalok pályázhatnak ingyenes, illetve kedvezményes mesterség tanulásra (műhelyenként 1 fő) a következő feltétel mellett:

 • a pályázó aktívan részt vesz valamely erdélyi magyar kézművességgel foglalkozó civil szervezet munkájában, amit a szervezet, csoport igazolni tud, továbbá munkáiról fotókat is tud küldeni.

* Szervezett csoportok (8 személy fölött) pályázhatnak részvételi kedvezményre!

Jelentkezési határidő 2020. április 30.


SzövésHímzés-ruhakészítésNépi ékszerkészítésNemezkészítésNépi bőrművességBútorfestésFamunkákKosárfonásFazekasság


Kezdő szintHaladó szint


SátorhelyKollégiumNem igényelek szállást.


Szombat (2020. június 20.)Vasárnap (2020. június 21.)Hétfő (2020. június 22.)Kedd (2020. június 23.)Szerda (2020. június 24.)Csütörtök (2020. június 25.)Péntek (2020. június 26.)Szombat (2020. június 27.)


Normál étkezésVegetáriánus étkezés

László Eszter
Email: Laszlo.Eszter@hagyomanyokhaza.hu
Tel.: 0040 741 479 350

Kallós Zoltán Alapítvány