Válaszúti kézműves tábor


Célja az erdélyi népi tárgykultúra megismerése, széles körű népszerűsítése, oktatása. A jelentkezők nyolc műhelyfoglalkozás közül választhatnak.

Az oktatási palettára régi ritka mesterségek kerülnek, mint például: szövés, hímzés-ruhakészítés, népi ékszer, népi bőrművesség, bútorfestés, nemezelés, kosárfonás, fazekasság.

Minden műhely min. 8-12 fő jelentkezése esetén indul. Minden oktatónk szakavatott, és a műhelymunka során a lehető legjobb minőségű alapanyagokból dolgoznak. Az oktatási programokat előadásokkal, múzeumlátogatással, filmvetítésekkel, szakmai kirándulásokkal tesszük változatosabbá.

Célcsoport: 16 év fölötti fiatalok, felnőttek. Felső korhatár nincs.

2020-ban először szervezzük meg a Válaszúti Kézműves Tábort! 🌷 Nyolc műhelyünkbe a következő nyolc hétben bepillantást engedünk a tematikáját és oktatókat tekintve:

 • Nemezkészítő műhely – 2020. június 20-27.
  Oktató: Mihály Eszter nemezkészítő
  A gyapjú és a selyem bűvöletében élek. Ebben a táborban megismerhetitek e két csodálatos anyag izgalmas összedolgozását. Játszunk a formákkal és különböző felületekkel. Amit készíteni fogunk: mozaik nemez táska, színes kalap, kézmelegítő, mesemadár és ékszer-talizmán. A szabadidőnkben gyapjút is festünk.
 • Népi ékszerkészítő műhely – 2020. június 20-26.
  Oktató: Péter Szidónia népi ékszerkészítő
  Küldetésemnek tekintem aktív népi iparművészként a népi ékszerkészítő szakma megismertetését, terjesztését, a népművészet komplex rendszerének hagyományhű átadását. A táborban lehetőség lesz a múzeumi darabok helyszínen történő tanulmányozása mellett az adatok feldolgozására és másolatok, illetve ezekből ihletődő új alkotások készítésére. Szeretettel várunk kezdőket és haladókat egyaránt, akik a Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményből ihletődve el szeretnének mélyülni az alkotásban.
 • Hímző-ruhakészítő műhely – 2020. június 20-27.
  Oktató: Vargyasi Melinda népi iparművész
  Izgalmas dolog a hímzés és ruhakészítés összefonódása. A kreativitás mellett az alkotó személyisége is visszatükröződik a ruhákon, és azzal hogy saját kezűleg is készül, még értékesebbé válik!
  A tábort kincskereséssel indítjuk, ugyanis a Kallós múzeum gyűjteménye rengeteg csodát rejteget. Miután kiválasztottuk a hímzés motívumot, kezdődhet az alkotás: mintatervezés, öltéstechnika gyakorlás. A hímzett mintadarabot ajándéktárgyak készítésére használjuk fel (neszesszer, tolltartó, szatyor, övtáska készülhet belőle), de otthonról hozott ruhadarabokra is hímezhetünk. Itt fogunk kísérletezni az arányokkal és a díszített-díszítetlen felületek egymáshoz való viszonyával. Ezek után jöhet az egyéni stílusú hímzéssel díszített ruhadarab készítése.
 • Fazekas műhely – 2020. június 20-26.
  Oktató: Csibi Csaba fazekas
  A régi zilahi fazekasság nyomán elindulva több mint 10 éve foglalkozom a népi fazekassággal. Munkám során átdolgozom a régi zilahi formákat, motívumokat és színvilágot. A tábor résztvevői a válaszúti fazekas gyűjtemény áttanulmányozása után megismerkedhetnek a zilahi kancsó, bokály, korsó, szilke és tányér formájának elkészítésével valamint ezek díszítésével.
 • Kosárfonó műhely  –2020. június 20-26.
  Oktató: Takács Judit kosárfonó
  Én egy kicsit úgy vagyok a kosarakkal és a kosárfonással, mint Gombóc Artúr a csokoládéval… Szeretem a kerek kosarat, a szögletes kosarat, az ovális kosarat és mindent, ami vesszőből van.
  Válaszúton a közösen eltöltött időben néhány egyszerű tárgyon keresztül megtapasztaljuk a szakma szépségét (és egy kicsit a nehézséget) és persze a fűzvesszőt, mint alapanyagot (viselkedésmódját, sokrétűségét), majd a megszerzett kezdeti élményekkel tovább is evezünk nehezebb vizekre, a kerek kosárak technikai megvalósításaira. A formákkal kísérletezünk, apró pici trükkökkel ismerkedünk, miközben már alakulnak az elképzeléseink, hogy milyen kincset rejtsen elkészült alkotásunk…
 • Bútorfestő műhelyek –2020. június 20-27.

Mesterképzés Oktató: Ament Éva népi iparművész 
A festett bútorok világa csoda számomra! Ám ezt a csodát a szakrális terek szimbolikája újra és újra felülírja. A festett mennyezetek, szakrális bútorok jelentéstartalma oly gazdag, amivel sosem tudok betelni, emiatt nyitott szemmel és füllel járok – egy életen át! A bennünk felmerülő kérdésekre keresünk választ a tábor idején.

Inasképzés Oktató: Bartos Tünde bútorfestő
21 éve foglalkozom bútorfestéssel és ennek a mesterségnek a népszerűsítését is hívatásomnak érzem. Az elméleti bevezető és a történeti áttekintő mellett bepillantást nyerhettek a különböző erdélyi tájegységek stílusjegyeibe, a mintatervezés szabályaiba, továbbá színtani alapismereteket szerezhettek és anyagismerettel gazdagodhattok. A gyakorlati rész során a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény anyagának kedvünkre valóbb részét dolgozzuk fel. Színpompás, vidám hétre számíthattok!

 • Szövő műhely– 2020. június 20-27.

Oktatók: Páll Etelka szövő
Közel 20 éve már annak, hogy elkezdtem a természetes anyagokkal való festést kutatni és a körülöttünk fellelhető festőnövényeket minél jobban kiismerni. Elsősorban gyapjúfonalat sikerült csodaszép színekre, árnyalatokra varázsolni, de a len, a kender, a selyem sem marad színezetlen, ha kezembe kerül. A táborban közösen színezünk át szőni való fonalakat és tanulunk meg különböző szövési technikákat.

Segítségünkre hívtuk Keresztes Bíborkát, aki a vászonszövés mellett a fonás egyik legfiatalabb művelője. 

 • Népi bőrműves műhely– 2020. június 20-27.

Oktató: Szász Judit népi bőrműves

Emberként és bőrművesként is fontosnak tartom, hogy minél többet megmentsünk, tovább éltessünk abból a tömérdek értékből, amit elődeinktől örököltünk. Egy ilyen kincsnek találom a méltatlanul elfeledett bőrtarisznyát is, ezért választottam ezt az idei tábor témájául. Bőrrátét, fonás, fűzés, szironyozás, sallang – sok technika és fortély, sok izgalmas tanulnivaló vár Benneteket!

 

Időpont: 2020. június 20-27.

Figyelem!

* Erdélyi 16-22 éven felüli kézművességgel foglalkozó fiatalok pályázhatnak ingyenes, illetve kedvezményes mesterség tanulásra (műhelyenként 1 fő) a következő feltétel mellett:

 • a pályázó aktívan részt vesz valamely erdélyi magyar kézművességgel foglalkozó civil szervezet munkájában, amit a szervezet, csoport igazolni tud, továbbá munkáiról fotókat is tud küldeni.

* Szervezett csoportok (8 személy fölött) pályázhatnak részvételi kedvezményre!

Jelentkezési határidő 2020. április 30.


SzövésHímzés-ruhakészítésNépi ékszerkészítésNemezkészítésNépi bőrművességBútorfestésFamunkákKosárfonásFazekasság


Kezdő szintHaladó szint


SátorhelyKollégiumNem igényelek szállást.


Szombat (2020. június 20.)Vasárnap (2020. június 21.)Hétfő (2020. június 22.)Kedd (2020. június 23.)Szerda (2020. június 24.)Csütörtök (2020. június 25.)Péntek (2020. június 26.)Szombat (2020. június 27.)


Normál étkezésVegetáriánus étkezés

László Eszter
Email: laszlo.eszter@ehh.ro
Tel.: 00 40 756 721 465

Kallós Zoltán Alapítvány