A hét tárgya –  Értéknövelő újrahasznosítás napja

A hét tárgya – Értéknövelő újrahasznosítás napja

Az újrahasznosítás termékeit két kategóriába sorolhatjuk minőség szerint: upcycling (értéknövelő újrahasznosítás) és downcycling (értékcsökkentő újrahasznosítás). Az értéknövelő esetében megtartja az eredeti anyag minőségét, míg a csökkenőnél gyengébb minőségű anyag állítódik elő az újrahasznosítással. (…)

Tovább
A hét tárgya – A tanév vége

A hét tárgya – A tanév vége

A napokban hivatalosan véget ért az iskolai tanév. A dolgok megszokott rendje szerint minden gyermek ünneplőbe öltözve búcsúztatta volna az évet és köszöntötte volna a vakációt. Idén nem így történt, ezért a rendhagyó tanévzárásnak megadjuk a módját, (…)

Tovább
A hét tárgya –  Kézművesség világnapja

A hét tárgya – Kézművesség világnapja

A Gyűjteményben minden napunk az emberi kéz alkotta tárgyakra való rácsodálkozással telik. A június 10-i Kézművesség világnapja pedig az egész világ figyelmét felhívja a kezükkel dolgozó mesterek jelentőségére és kulturális sajátosságaikra.  (…)

Tovább
A hét tárgya – Környezetvédelmi Világnap

A hét tárgya – Környezetvédelmi Világnap

Az élethez szükséges minden elem a természetből származik: a levegő, amit belélegzünk; a víz, ami szomjunk oltja; az ételek, amik táplálnak. Hogy ezek a javak ne fogyjanak el, mindannyiunknak tenni kell érte. (…)

Tovább
A hét tárgya – Pünkösd

A hét tárgya – Pünkösd

Húsvétot követő negyvenedik napon Jézus felment a mennybe, az ötvenedik napon pedig ígérete beteljesedett a Szentlélek eljövetelével. Így válik teljessé a húsvéti ünnepkör, a Szentlélek eljövetelével és ajándékainak kiáradásával.
Legtöbbünknek az ünnep összekötődik a csíksomlyói pünkösdi búcsúval és zarándoklattal. (…)

Tovább
A hét tárgya – Nemzetközi Múzeumi Nap

A hét tárgya – Nemzetközi Múzeumi Nap

Május 18-a hetén zajlik világszerte a Nemzetközi Múzeumi Nap. 1977 óta ünnepeljük ebben a formában, amikor a nemzetközi múzeumi közösség együttesen hallatja hangját. Az összefogás fókuszában többek között a múzeumok társadalmi szerepvállalása, (…)

Tovább
A hét tárgya – Fagyosszentek

A hét tárgya – Fagyosszentek

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.) ókeresztény szenteketet hívjuk fagyosszenteknek. A paraszti megfigyelések szerint a három szent napjának környékén az időjárás hirtelen hidegre fordul, van hogy fagyot is hoz magával. (…)

Tovább
A hét tárgya – Szent Flórián vértanú napja

A hét tárgya – Szent Flórián vértanú napja

Május 4. Szent Flórián vértanú napja
A római hadsereg leszerelt keresztény tisztje volt. A Diocletianus féle keresztényüldözés idején bebörtönzött társai védelmére indult. Elfogták, majd egy kővel nyakában az Enns folyóba lökték 304-ben. (…)

Tovább
A hét tárgya – A magyar film napja

A hét tárgya – A magyar film napja

2018 óta ünnepeljük A magyar film napját április 30-án. 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet Budapesten Zsitkovszky Béla rendezésében A táncz címmel. A mindenkori magyar filmalkotókra és filmgyártásra irányítja a figyelmet ez nap. (…)

Tovább
A hét tárgya – Szent György napja

A hét tárgya – Szent György napja

Áprilist hívják Szent György havának is. Napja pontosan április 24-e. A gazdasági évben fontos helyet foglalt el, mivel sok helyen a tavasz első igazi napjának tartották, illetve azért, mert ekkor hajtották ki a legelőre a juhokat és teheneket először az évben. (…)

Tovább
Kallós Zoltán Alapítvány