2020.  Élő Népművészet

2020. Élő Népművészet

Pályázati felhívás
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:
történeti és paraszti hímzés, (…)

Zárvatartás

Kedves Látogatóink!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény 2019. november 23-án technikai okok miatt ZÁRVA tart. 24-én, vasárnap a megszokott rendben, 9-től 16 óráig várjuk Önöket. (…)

A hét tárgya

November 17. Budapest napja
1873 november 17.-én Buda, Pest és Óbuda egyesülésével jött létre Budapest. Egy éves egyesítési folyamat előzte meg az eseményt. Az egybevonás elősegítette Budapest világvárossá növekedését, az ipar, (…)

Álláshirdetés

A Kallós Zoltán Alapítvány állást hirdet 2020. januárjától, délutáni pedagógus hely betöltésére, Válaszúton.
Jelentkezni és érdeklődni 2019. december 1.-ig, gyongyi@kallos.org.ro e-mail címen vagy a 0744-800533-es telefonszámon lehet. (…)

Kallós Örökség Műhely – Gyógynövények

A paraszti háztartásokban különös figyelmet fordítottak arra, hogy a megtermesztett mezőgazdasági javak mellett olyan vadon termő növényekből is elraktározzanak, amelyek aztán az év során segítették a beteg családtagokat. Mindenkinek volt egy alapszintű növényismerete, (…)

Zárvatartás

Kedves Látogatóink!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény 2019. október 30-31-én és november 1-én technikai okok miatt ZÁRVA tart. 2-án, szombaton a megszokott rendben, 9-től 16 óráig várjuk a látogatókat. (…)

Kallós Örökség Műhely – Kovászos kenyér

Táplálkozásunk legnagyobb részét a gabonák, és a belőlük készült ételek teszik ki. Szinte minden családi asztalon megtalálható reggeli, vagy vacsora során a kenyér, sőt egyes ebédre fogyasztott fogás mellé is illik egy-egy szelet. (…)

A hét tárgya

Október 21-e a Számold meg a gombjaid nap (Count Your Buttons Day). Nem tekint nagy múltra a kezdeményezés, de a nap apropóján belegondolhatunk, hogy milyen sok formában és funkcióban vesznek körül minket gombok, (…)

Népi iparművészeti zsűri Erdélyben

2019. november 16-án népi iparművészeti zsűrire kerül sor Válaszúton a Hagyományok Háza Hálózat Erdély és a Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében.
Ezúton lehetőséget kívánunk biztosítani itt, Erdélyben a Hagyományok Háza népi iparművészeti minősítésére, (…)

Kallós Örökség Műhely – Natúrkozmetikumok

Testünk karban- és ápoltan tartására rengeteg lehetőségünk van a 21. században, viszont a legtöbb módszer rengeteg vegyszerrel terheli testünk és környezetünk egyaránt. Azonban, ha visszatekintünk a paraszti kultúrában használatos tisztító- vagy ápolószerekre környezetbarát és egészséges alternatívákat is találunk. (…)

Kallós Zoltán Alapítvány