A hét tárgya – Elektronikus üdvözletek napja

A hét tárgya – Elektronikus üdvözletek napja

November 29-e a számítógépek megjelenésével elindult új típusú köszöntésformára hívja fel a figyelmet. A mi gondolatainkat pedig a kommunikációs csatornák és formák gyors változása felé tereli inkább. Mi volt az elektronikus üdvözlet, (…)

Tovább
Beszámoló

Beszámoló

A Kallós Zoltán Alapítvány népművészeti programjai
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapból, 2019-ben is támogatta a Kallós Zoltán Alapítvány népművészeti proramjait.
,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” mondta Intézményünk alapítója, (…)

Tovább
Meghívó

Meghívó

Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány szeretettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. november 25-én 18 órától kezdődő Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Erdélyi Régió virtuális kiállításának megnyitójára. (…)

Tovább
A hét tárgya – Szent Cecília napja

A hét tárgya – Szent Cecília napja

Cecília a 3. században vértanú halált halt szűz szent, akit a szent zene, a hangszerkészítők és a zenészek védőszentjeként tisztel a római katolikus egyház a 15. század óta. Napjához közeledve egy több szálon is kapcsolódó fényképet mutatunk be ma EZEN A LINKEN. (…)

Tovább
Beszámoló

Beszámoló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból, melynek célja a magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, (…)

Tovább
A hét tárgya – Márton napja

A hét tárgya – Márton napja

Márton napról ma két dolog jut eszünkbe: a liba és az újbor. A paraszti hagyományból ezeket az elemeket emelték át és helyezték a fesztiválok, a turizmus és a vendéglátás szolgálatába. Egyfajta vélekedés volt, (…)

Tovább
A hét tárgya

A hét tárgya

A múltheti volt a 300. kedd, amikor hét tárgya bejegyzést osztottunk meg Veletek. Az elmúlt közel 5 és fél év alatt 300 műtárgy került a figyelem középpontjába keddenként. Mutattunk a hétköznapi élet  és az ünnepek elemi közül is darabokat. (…)

Tovább
A hét tárgya – Halottak napja

A hét tárgya – Halottak napja

November elején emlékezünk meg azokról a szeretteinkről, akik már nincsenek közöttünk. A temető virágba és gyertyák fényébe borul, mindenki igyekszik tiszteletét tenni a számára fontos síremlékeknél. A gyertyagyújtás, azaz az úgynevezett világítás  Kalotaszeg falvaiban csak a második világháború után terjedt el. (…)

Tovább
A hét tárgya – Szüret

A hét tárgya – Szüret

Októberben a szüreté a főszerep, a legtöbb vidéken ugyanis ekkor szedik a szőlőt és ekkor tartják a szüreti mulatságokat. A képen is egy nagyon dús termésű és élethűen hímzett szőlőfürtöt láthattok, (…)

Tovább
A hét tárgya – Élelmezési világnap

A hét tárgya – Élelmezési világnap

Október 16-a az élelmezés világnapja. Célja, hogy több figyelmet irányítson azokra a területekre, ahol a szegénység súlyos élelmezési gondokat jelent és cselekvésre sarkallja az országok vezetőit, a döntéshozókat valamint az egyéneket. (…)

Tovább
Kallós Zoltán Alapítvány