Mezőségi Kézműves Műhely – A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal óvodás és kisiskolás korban


Mezőségi Kézműves Műhely – A népművészeti anyanyelv elsajátítása vizuális neveléssel és játékkal óvodás és kisiskolás korban

A Magyarországon oly nagy érdeklődésre számottevő 60 órás képzés mezőségi mintakincsünkre alapozva Válaszúton kerül megszervezésre.

A továbbképzés célja a résztvevők néprajzi ismereteinek, szemléletmódjának gyakorlatorientált bővítése, népművészetünk formavilágának, díszítő motívumainak megismertetése, és azok játékos továbbadásának módszertana. Szeretnénk, hogy végzett hallgatóink a kapott ismeretek segítségével legyenek képesek olyan foglalkozásokat tartani, játékeszközöket készíteni, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat.

A program résztvevői ízelítőt kaphatnak a különféle hímzésfajták iskolai beilleszthetőségének lehetőségeiből, pl. keresztszemes, rátétes, szabadrajzú minták. Találkozhatnak a bútorfestés, a fazekasság és a népviseletek erdélyi, főként mezőségi változataival.

A játékkészítő blokkok játéktípusai többek közt sziluett játék, dominó, lottó, sudoku, játékos mértan, kirakó, kártyajáték, társasjáték, torpedó. Az alkotó-vizuális blokkban izgalmas, látványos megoldások, egyedi és különleges alkotásoké a főszerep, pl. pecsétkészítés, nyomatok készítése fonallal, papírdúccal, mesekönyv-lap és öltöztető baba készítése, papírmaséból kályhacsempe készítése van (sok egyéb mellett) a kínálatban.

A képzés időpontjai: 2019. október 28-31. és 2020. január 10-12.

Maximális létszám: 20 fő.

Oktató: Sevella Zsuzsa fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő

Helyszín: Válaszút, Kézműves Ház

Képzés díja: 400 Ron, melyet 3 részletben lehet fizetni.

  1. részlet – 100 RON: 2019. szeptember 30-ig, jelentkezéssel együtt
  2. részlet – 150 RON: 2019. október 30-ig.
  3. részlet – 150 RON: 2020. január 10-ig.

A képzés díjában biztosítva van az oktatás, szakmai anyagköltségek, továbbá szállás, étkezés a válaszúti Szórványkollégiumban.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 30.

Jelentkezés itt, illetve további információ: László Eszter +40741479350, laszlo.eszter@hagyomanyokhaza.hu.

Kallós Zoltán Alapítvány