Kallós Örökség Műhely – Kovászos kenyér készítés


Kallós Örökség Műhely – Kovászos kenyér készítés

Az előző évek nagy érdeklődésre való tekintettel idén is szervezünk egy kis létszámú kovászos kenyér sütő műhelyfoglalkozást, ahonnan a résztvevők saját kovásszal és remélhetőleg sok új információval felvértezve térhetnek haza. A műhely a Családi Majális és a Múzeumok éjszakája programsorozat keretén belül valósul meg, a résztvételhez előre bejelentkezés szükséges, a létszám korlátozott.

Táplálkozásunk legnagyobb részét a gabonák, és a belőlük készült ételek teszik ki. Szinte minden családi asztalon megtalálható reggeli vagy vacsora során a kenyér, sőt egyes ebédre fogyasztott fogás mellé is illik egy-egy szelet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a mindennapi kenyerünk egészséges és adalékanyag mentes legyen. A bolti kenyerek esetében ellenőrizhetetlen, hogy milyen gabonából és lisztből, illetve milyen adalékanyagok hozzáadásával készítették el az adott pékárut. A falvak és sokáig a városok lakói is maguk készítették kenyerüket, egészen a sütőipar megjelenéséig, ahol a gyorsaság és a hatékonyság sokszor az élelmiszer minőségét rontotta, rontja ma is. A kovászos kenyér sütő foglalkozással az a célunk, hogy megmutassuk, ma is lehetséges a régi módszerekkel egészséges és finom kenyeret készíteni.

A műhely időpontja 2023. június 24. szombat 10:00 — kb. 17:00 óráig. A többféle lisztből, kovásszal készülő, hosszú érlelési folyamatú kenyerek és pékáruk elkészítésének teljes folyamatát mutatja be Szabó Kinga. Munkájárói itt lehet tájékozódni: KvassBakery

Terveink szerint a műhelyen ez alkalommal kifli, kenyér, focaccia, bagett, kalács és csöröge is készül majd.

Helyszín: Válaszút, Kallós ház

Jelentkezni, érdeklődni 2023. június 22-ig a orsolya@kallosalapitvany.ro email címen, vagy a 0743192931-es telefonszámon lehet.

Kallós Zoltán Alapítvány