Három próba – tekergő gyakorlati meseműhely pedagógusoknak


Három próba – tekergő gyakorlati meseműhely pedagógusoknak

A Kallós Zoltán Alapítvány a BGA támogatási programjának köszönhetően díjmentesen egy 10 órás, 1 napos meseműhelyre hívja a pedagógus kollegákat, ahol a következő témákat fogjuk érinteni:

  1. Élő szavas mesemondás sajátosságai
  2. Gyerek és mesemondó kapcsolata
  3. Interaktív mesélés – népi gyerekjátékok, énekek bekapcsolása a mesébe élményszerűvé téve a hallgatást
  4. Mesemondás praktikáinak gyakorlása

Helyszín, időpont: 2019. június 17. 9-19 óráig, János Zsigmond Unitárius Kollégium

Résztvevők: min. 10 – max. 20 fő.

Oktató: Hajós Erika mesemondó, a Tekergő Meseösvény Egyesület elnöke

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak otthon a szülő, hanem a pedagógus is meséljen az óvodában, iskolában. De hogyan meséljünk? Hogyan építsük be a mesét a gyerekek mindennapjaiba, hogyan vigyük be különböző tanórákra? Ebben nyújt gyakorlati segítséget a Három próba meseműhely.

A műhely során meselátó szemünket, mesehalló fülünket, majd mesemondó nyelvünket élesítjük.
Különféle játékok segítségével megismerjük a mesebeli helyszíneket, körbejárjuk azokat, átéljük a mesét mi magunk, majd megpróbáljuk átadni, elmesélni. Meselátó szemünk élesítésekor, további érzékszerveinket is felébresztgetjük. Meséink telis-tele vannak hangokkal, illatokkal, ugyanakkor tapintható élőlényekkel, tárgyakkal, különféle varázslatos helyszínekkel. Mindezek mindenkinél kicsit másképpen jelennek meg. A mai gyerek gyakran rajzfilm-képekben gondolkodik, rajzfilm-képeket lát. Ha azonban minél gyakrabban mesélünk neki, segíthetünk kialakítani saját képi világát, fantáziagazdagságot nyújtunk neki, megnyugvást találhat a mesékben, bátorságra is sarkalhatjuk, utat mutathatunk, ugyanakkor a mesék képi világát feltárva előtte, a mesebeli hasonlatok segítségével, szókincsét is bővíthetjük.

Hogy mi magunk is minél több mesebeli hasonlatot gyűjthessünk, hogy mi magunk is be tudjunk lépni az elvarázsolt erdőbe, csupán egy kis játékos gyakorlatra van szükségünk. Ebben segítünk mi tekergők, mert hisszük, hogy a három próbát mindenki ki tudja állni.

A nap végén résztvevőink mesemondói lelkülettel felvértezve és részvételi igazolással a tarsolyukban távozhatnak a képzésről.

Jelentkezni lehet május 31-ig László Eszternél, laszlo.eszter@hagyomanyokhaza.hu, 0741479350.

Kallós Zoltán Alapítvány