Beszámoló


Beszámoló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben nyílt és meghívásos pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alapból, melynek célja a magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.

A Kallós Zoltán Alapítvány 2019-ben is élt a támogatási lehetőséggel, hiszen az intézmény megalakulása óta fontosnak tartja a hagyományos értékek népszerűsítését, átörökítését.

A Kolozsvári Kallós Zoltán Népzeneiskola 2014-től működik. Iskolánkban 2019-2020-as tanév rengeteg újítással indult. A hegedű, népibrácsa, nagybőgő mellett, tangóharmonika, cimbalom és citera hangszereken is tanulhattak a diákok, valamint továbbra is működtek a népdalszakirányú oktatások. Szintén újításnak számított a kamarazene, valamint az elméleti népzenei és néprajzi jellegű órák bevezetése. Tanáraink zeneakadémiát végzett fiatalok, de népzenész és adatközlő zenész is közreműködik. 8 állandó tanár, valamint 6 kisegítő oktató foglalkozik a 126 diákkal.

A Palatkán és Bánffyhunyadon működő oktatás is számos eredménnyel büszkélkedik, ahol az oktatásban közreműködnek a mezőségi valamint kalotaszegi adatközlő zenészek. Mezőségen Kodoba Florin valamint Radák Mihai tanítja a palatkait. A beiratkozott diákok többsége roma és román anyanyelvű a régi adatközlő zenészek leszármazottjai. Radák, Kodoba Macingó, Kovács családok unokái, dédunokái. De környező falvakból a magyar gyerekek is részesülnek oktatásban.

Bánffyhunyadon a kalotaszegi muzsikát Varga István ,,Kiscsipás” hegedűn, valamint Tóni Rudolf brácsán tanítják.

 

Köszönjük a Csoóri Sándor Alap kiemelt támogatását, amelynek köszönhetően továbbvihetjük az elkezdett munkát, átadhatjuk a fiatal generációnak Kallós Zoltán örökségét.

Kallós Zoltán Alapítvány