A hét tárgya-Farsang farka


A hét tárgya-Farsang farka

A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások – többnyire február hónapban – farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. (MN VII.) Mivel télen kevesebb teendő volt a mezőgazdasági munkálatokban, ezért több idő maradt a szórakozásra , ekkor rendezték a fonókat és a farsang is ekkora esett. Ezt a közösségben eltöltött időszakot a játék és a játékosság  jellemzte. A játékösztön megnyilvánulásának egyik kézenfekvő és elemi formája a beöltözés, a maskarázás  volt. (Verebélyi Kincső: Minden napok jeles napok)
Ezt a játékkal teli időszakot sok helyen a húshagyókeddi alakoskodások zárták. Ehhez kapcsolódva egy fényképet választottunk hét tárgyának, amelyen egy farsangi mulatság beöltözött szereplőit láthatjuk. Tudj meg többet a képről, erre a  kattintva.

A fotót Kallós Zoltán készítette Gyergyóditróban,1990 februárjában. Az a farsang attól volt különleges, hogy az akkori politikai eseményeket is megjelenítették benne. Abban az évben a ditróiak nemcsak a telet temették el jelképesen, hanem az 1989-es forradalom általt megbuktatott kommunista rendszert és a meggyilkolt diktátor házaspárt. Egy maszkos alakoskodót és annak “kecskéjét” ábrázolja a kép a gyergyóditrói farsangtemetésen.

HH_CD_KaZo_FoND_012_FoD_01_06_54-55

Kallós Zoltán Alapítvány