A hét tárgya-Vendel napja


A hét tárgya-Vendel napja

Szent Vendel skót királyfi  volt, aki Rómába való zarándoklata után remeteként, koldulásból élt . Miután  megfeddték tétlenségéért, Vendel pásztornak szegődött. Szent életmódjának a híre hamar elterjedt, és számos földműves kereste fel, hogy beteg  jószágait megáldja. Szent Vendel ezáltal a pásztorok égi patrónusává vált, akinek nagy tiszteletét mutatta az a sok szobor, amiket a falvak szélén állítottak föl, és azok az oltárok, amik az állattartásból  élő vidékek templomait díszítik. (https://archiv.katolikus.hu/szentek/1020-445.html) A Tápió vidékén az állattartó és juhtartó gazdák ünnepe volt Vendel-nap. Nagykátán a hagyomány szerint: „Vendelke a juhászok pártfogója, őrzi a határt.” Vendel a pásztorok ünnepe a Csallóközben is. Dudaszó mellett mulatoztak ezen a napon. A Hortobágy vidékén a pásztorcsaládokban gyakori volt a Vendel név. . (MN VII.) Szent Vendel, juhászok pártfojának ünnepéhez kapcsodva, egy csengőt mutatunk nektek. Nézzétek meg közelebbről, erre a kattintva.

 

Leltári száma: 2017.11.47.1 – 2

Leírás: Csengő nyakszíjjal

Rézből öntött harang alakú csengő, aminek ütője kovácsoltvas. A csengő szabályozható méretű bőrszíjra van erősítve, ami egy fém csattal zárul. A csengő kis méretű, és a szíj átmérője is kicsi, ebből arra következtetünk, hogy egy kis termetű állat nyakára való, mint például a bárány. Az állatok nyakára csatolt csengők hasznosak, mivel csilingelő hangjukkal éjjel és nappal is elárulják, hogy merre jár a jószág. Ennek pedig a nyájban való legeltetéskor nagy hasznát veszik a pásztorok. (Magyar Néprajz II.)

bőr, réz, vas/öntött

Sz: 4,5 cm; H: 17 cm

  1. század

Szépkenyerűszentmárton

2017.07.13.

Utazás, állattartás, legeltetés, pásztorkodás, juh

A rézcsengő felülete sok helyen elszineződött. A bőrszíj fém illesztései és csatja rozsdás. A szíj kemény, merev, felülete a használattól kopott

Kallós Zoltán Alapítvány