A hét tárgya-Vadvédelmi világnap


A hét tárgya-Vadvédelmi világnap

Március harmadikán van a vadvédelmi világnap, másnéven a vadon élő állatok világnapja. A világ tele van csodálatos élőlényekkel.Akár az égbolt madaraira, akár a tengerek élővilágára gondolunk, a vadvilág a leglehetetlenebb helyeken is megtalálható. A vadvédelmi világnap arra hozza fel figyelmünket, hogy kötelességünk vigyázni a Földünkre és a rajta velünk együtt élő állatokra.

A vadvilág nem csupán valami amit megfigyelünk, hanem valami amivel együtt élünk és amire kötelességünk vigyázni. A vadvédelmi világnap esélyt ad arra, hogy megünnepeljük a vadvilágot, a legkisebb mikroorganizmustól a hatalmas bálnáig. Nem számít, hogy az állatokat szereted vagy a növényvilágban szoktál gyönyörködni, ez az a nap amikor ünnepelnünk kell azt a csodálatos biodiverzítást ami megtalálható a bolygónkon.

  1. március 3 – án az ENSZ Közgyűlése megtette az első lépést a veszélyeztetett fajok védelme irányában. Akár növényről, akár állatról legyen szó, nem lehet eléggé kihangsúlyozni ezen fajok fontosságát az emberi életre. Ebben az időszakban több 100 fajt veszélyeztetett a kihalás évről- évre és a kihalási ráta megrázóan magas szinten volt. Ezért aláírták a washingtoni egyezményt vagy más néven CITES – t (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről). Ez egy nemzetközi kormányközi egyezmény, amelyet azért hoztak létre, hogy a vadon élő növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem ne veszélyeztesse fennmaradásukat. Az ENSZ 2013 – ban tartott 68. Közgyűlése fogadta el március hármat vadvédelmi világnapnak.

Vadvédelmi világnap alkalmából egy 1934 – ben vart zsoboki takaróruhát választottunk a hét tárgyának, amelyen 4 szarvast láthatunk.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla: https://bit.ly/3ZmNMUR.

 

Kallós Zoltán Alapítvány