A hét tárgya-Nepomuki Szent János napja


A hét tárgya-Nepomuki Szent János napja

Május 16 Nepomuki Szent János napja. Szent János cseh pap, egyházjogász, keresztény vértanú, Csehország védőszentje. XIII. Benedek pápa 1729-ben a szentek sorába iktatta. Szentté avatása után egyes nyelvterületeken a legnépszerűbb újkori szent lett. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomot, kápolnát szenteltek neki, szobrot emeltek, sőt Aknasugatagon bányát is neveztek el róla.

Tiszteletére valóságos vízi körmeneteket rendeztek. Baja városában az ún. „Jánoska-eresztést” eleinte csak a vízimolnárok ünnepelték. Estefelé kihozták a szent szobrát, zöld ágakkal, templomi zászlókkal, fáklyákkal, égő gyertyákkal dereglyére vagy kompra vitték és egy feldíszített emelvényre állították. A dereglyét kivilágított, feldíszített csónakok követték. A vízi körmenet evéssel-ivással, mulatsággal fejeződött be a főtéren.

A mohácsi kompot ugyancsak feldíszítve, kivilágítva, a szent szobrával eresztették le a révig (Magyar Néprajz VII. kötetben).

Széken is működött sóbánya, amiért Szék sokáig királyi városként volt elismerve. Ezen oknál fogva biztosan sokan ismerték Szent János legendáját mint a sóbányászok védőszentjét.

Ezért Nepomuki Szent János napja alkalmából a hét tárgya egy pár széki csizma.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla: .

Kallós Zoltán Alapítvány