A hét tárgya – Nemzetközi Múzeumi Nap


A hét tárgya – Nemzetközi Múzeumi Nap
Május 18-a hetén zajlik világszerte a Nemzetközi Múzeumi Nap. 1977 óta ünnepeljük ebben a formában, amikor a nemzetközi múzeumi közösség együttesen hallatja hangját. Az összefogás fókuszában többek között a múzeumok társadalmi szerepvállalása, és az ebben rejlő lehetőségek. Az ilyen intézmények fontos eszközei lehetnek kulturális folyamatok termékenyítésének, a népek közötti együttműködésnek, a béke fenntartásának és fejlesztésének. http://imd.icom.museum/what-is-imd/faq/
Különösen fontos nekünk az idei Nemzetközi Múzeumi Nap és május vége, mivel 2010-ben, 10 évvel ezelőtt ekkor nyílt meg az első kiállítás a Gyűjtemény épületének szinte teljes területén. Hét kiállítótérben tárult a látogatók elé Zoli bácsi tárgyi gyűjtéseiből egy válogatás, ami összekötött közeli és távoli kulturális területeket, együtt élő nemzetiségeket. Példát mutatott egy emberöltőnyi bizakodó, fáradhatatlan kitartásról.
Erre a napra egy szimbólikus tárgyat választottunk, egy övet Gyimesből. 2010 óta a kiállításban van már. Funkcionálisan összeköti, egyben tartja a gyimesi női viseletet. Ezzel kötik fel a lapszoknyát. Azonban összeköti a korábbi, 2010-ben épült kiállítást a jelenlegi, 2017-ben felfrissített tárlattal. Nem ünnepelhetünk most a Gyűjteményben együtt, de az elmúlt 10 év látogatóira és az elkövetkezendő évtizedek vendégeire és évfordulóira gondolva hálásan örvendünk, hogy voltunk, vagyunk és leszünk!
A tárgyról bővebben EZEN A LINKEN olvashat!
Kallós Zoltán Alapítvány