A hét tárgya-Műanyagmentes július


A hét tárgya-Műanyagmentes július

A műanyagmentes júliusba bárki belevághat, mivel a kihívás célja tényleg nem az, hogy minél nehezebbé tegyük az életünket, és végletekben gondolkozzunk. A kihívás célja, hogy rávilágítson a rengeteg alternatívára, amelyeket olykor könnyebb, olykor nehezebb megvalósítani. De ha egyszer már hozzászokunk az új életmódhoz, valószínűleg nem is tudunk már máshogy dönteni a műanyagokkal kapcsolatban.

A műanyagmentes július talán az egyik legjobb szemléletváltást elősegítő kampány, hiszen arról szól, hogy a műanyagot mindenhol megpróbáljuk valamilyen alternatívával helyettesíteni vagy egyszerűen kétszer meggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a termékre, amely később műanyag hulladékként hagyja el az otthonunkat. A műanyagprobléma megoldása érdekében, illetve a tudatosság növelése céljából a Plastic Free July (Műanyagmentes július) elnevezésű világméretű kampány célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Az első műanyagmentes júliust 2011-ben rendezték Ausztráliában, aztán néhány év alatt globális eseménnyé nőtte ki magát. A műanyagmentes július kiváló alkalom, hogy arra összpontosítsunk, miként tudunk valamivel környezettudatosabbak lenni. Kezdhetjük egy vagy több vállalással is, a haladók választhatnak nehezebben megvalósítható célokat is. Ha pedig kezdők vagyunk, látni fogjuk, hogy egyáltalán nem nagy dolog például ásványvíz helyett saját palackból vagy kulacsból csapvizet inni, vagy műanyag zacskók vásárlása helyett hálókat vinni magatokkal a zöldség- és gyümölcsvásárláshoz.

Műanyagmentes július alkalmából a hét tárgya egy agyagból készűlt vizeskancsó.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla: .

Kallós Zoltán Alapítvány