A hét tárgya-Madármegfigyelési világnap


A hét tárgya-Madármegfigyelési világnap

Az EMN-t (Európai Madármegfigyelő Napok) a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, azóta minden évben több ország több 10 ezer madár- és természetkedvelője vesz részt rajta, október első hétvégéjén.

A madárvédelemmel foglalkozó BirdLife International 1992-ben kezdeményezte első alkalommal, hogy nemzetközileg összehangolt madármegfigyelő napokat rendezzenek. A programot Magyarországon a Magya Madártani Egyesület koordinálja, de sok más szervezet  intézmény szervez e napon megfigyeléseket az országban. Előadásokhoz, kirándulásokhoz, madarásztúrákhoz évről évre egyre többen csatlakoznak, és a programok során beküldik a megfigyelt adatokat a megfigyeléseket koordináló központba a Magyar Madártani Egyesület részére.

Természetesen nem probláma az sem, ha nem tudják meghatározni a madárfajokat, ebben az esetben elég a többi adatot megnevezni. A beküldések összegzése terén a résztvevő országok a program sikerével kapcsolatban egymással is versengenek, és Magyarország ebben a versenyben eddig kiváló eredményeket ért el. Az európai országokat figyelembe véve, évek óta mindig az első három helyezett között van Magyarország a látott madarak és a helyszínek számát tekintve.

Madármegfigyelési világnap alkalmából a hét tárgya egy madármintás lepedő.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla: .

Kallós Zoltán Alapítvány