A hét tárgya – Kallós Zoltán halálának évfordulója


A hét tárgya – Kallós Zoltán halálának évfordulója

Február 14-én lesz három éve, hogy elhunyt Zoli bácsi. Sokunknak van személyes élménye vele. Most Tánczos Vilmos egy emlékét osztjuk meg az évfordulóhoz közeledve, amelyhez hasonlót sokan megélhettek Tánczos tanár úr kortársai közül.
„Amikor 1979 őszén néprajzos érdeklődésű magyar szakos egyetemistaként Kolozsvárra jöttem, valahogy azonnal megismertem Őt is. Sokan voltunk, akik el-eljártunk hozzá a Móricz Zsigmond utcai lakásába, és beszélgettünk vele mindenféle, főleg néprajzi gyűjtéssel és táncházzal kapcsolatos kérdésről. Előfordult, hogy a Magyarországról kapott új néprajzi könyveit, hanglemezeit nekünk, az egyetemi hallgatóknak szétosztogatta, ezek akkoriban kincset értek.” (forrás: Transindex https://bit.ly/3cW0LHx)
Ez a múltidézés is arra a mentori, segítői szerepre mutat rá, amelyben számíthatott Zoli bácsira a fiatalabb generáció. A mára hozott fotónk Kallós Zoltán lakásában készült, amely gyakran adott helyet a találkozásoknak. A polcon látható könyvek vajon hány érdeklődő kéz között fordulhattak meg? A képről bővebben ezen a LINKEN olvashatsz!

Kallós Zoltán Alapítvány