A hét tárgya-Kallós Zoltán halálának 5. évfordulója


A hét tárgya-Kallós Zoltán halálának 5. évfordulója

Alapítványunk névadója, Kallós Zoltán, a XX. század egyik legnagyobb népzenei és néprajzi gyűjtője, immár 5 éve, hogy elhunyt válaszúti lakásában.

Zoli bácsi idősebb korára már nem járt oly intenzíven gyűjteni, viszont akkor sem „tette le a lantot”, hanem azon munkálkodott, hogy minél többet visszaadjon szülőföldjének. Elindította a válaszúti népzene és néptánctáborokat. Nem ült rá az általa összegyűjtött anyagra, hanem ezt mindenkivel megosztotta a nevét viselő néprajzi gyűjteményben. Állítása szerint, viszont legnagyobb sikerének a válaszúti magyar oktatás újraindulását tartotta 1999 – ben. Azóta több száz gyermek fordult meg a válaszúti szorványkollégiumban, amely a romániai magyar oktatás és főleg a mezőségi magyar oktatás egyik tartópillére lett.

Kallós Zoltánnal elvesztettük nem csak a romániai magyarság, hanem az összmagyarság egyik legkiemelkedőbb alakját. Munkássága a romániai magyar népi kultúra terén az egyik legfontosabb és leggazdagabb a történelem során. Emléke örökké fenmarad.

Kallós Zoltán halálának 5. évfordulójára a hét tárgya egy kép Zoli bácsiról.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla: https://bit.ly/3lxMZ4m

Kallós Zoltán Alapítvány