A hét tárgya-Iskolakezdés


A hét tárgya-Iskolakezdés

A tegnapi nappal elkezdődött az iskola, és így a Kallós Zoltán Alapítvány udvara is megtelt gyerekekkel. A nebulók előtt egy újabb izgalmas, kihívásokkal teli év áll. Bár napjainkban természetes, hogy mindenki jár iskolába, tud írni, olvasni, számolni, ez nem volt mindig így. Az első közoktatási törvények Mária Terézia és fia, II. József uralkodása alatt születtek (I. és II. Ratio Educationis). Már ezek a rendelkezések is előírták a 6-12 éves korú gyermekek iskoláztatását, mégis ebben a kérdésben csak az 1868-ban életbe lépett Eötvös-féle népoktatási törvény hozott változást. Régen a taneszközök könnyen elfértek a mainál lényegesen kisebb tarisznyákban, iskolatáskákban.  Mi volt a táskában? Palatábla, palavessző, néhány könyv. Az iskolakezdéshez kapcsolódva a hét tárgyának egy tanszert választottunk. Nézzétek meg, miből készült és milyen is volt régebb egy tolltartó.

(Néprajzi Múzeum, Oktatás, Múzeumpedagógia. Iskola anno. Képek tárgyak, történetek. https://www.neprajz.hu/oktatas/iskola-anno.html )

2017.11.?

Fából készült tolltartó. Egy darabból készített, toll tartására alkalmas iskolai felszerelés. A téglalap alakú fa egyik oldalát esztergálással mélyítették ki három részen. A födele ugyancsak fából készült vékony, a fa tolltartó résébe csúsztatható. Kiss Ildikó tárgyi adományának részét képezi. A tolltartót Kis Ildikó édesapja vásárolta. Generációk megörökölték egymástól, Kis Ildikó után mind a három gyermeke használta. Fedelén tintával, nyomtatott betűkkel írt signo található: Kiss Dezső III-, hátul pedig írott betűkkel ugyancsak Kiss Dezső olvasható.

H: 25,5 cm; Sz: 5 cm; M: 2 cm; Mélység: 1,2 cm

Egyéb elhangzott lényegesebb információk:

    • A tolltartót az édesapja vásárolta, azután szintén mind a három gyerek használta.

 

 

Kallós Zoltán Alapítvány