A hét tárgya-Gyermeknap


A hét tárgya-Gyermeknap

Mi sem feledkezünk meg a gyermeknapról! A világ számos országában, többek között Romániában is  június 1.-jén ünnepeljük a gyermekek napját.

A Nemzetközi Gyermeknapot 1950. óta ünneplik világszerte. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-ben fogadott el egy határozatot Nemzetközi Gyermeknap megszervezésére. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. (Antalóczy Adél – Modern ünnepek)

Erre az alkalomra a mezőségi Székről választottunk egy fotót, Kallós Zoltán fotóarchívumából.

A fotó a 70-es évek végén, a 80-as évek elején készült, alsós kisdiákokat ábrázol. Az első sorban az egy osztályba járó és egy utcában lakó felszegi kislányok: Soós Mari, Vígh Rózsi és Kovács Mari. Valószínűleg iskolai ünnepség napján készült a kép, amire az öltözetből,  a keszkenő hiányából és a hajban lévő fehér szalagokból következtethetünk.

Köszönet a segítségért Filep Klárának és Böjte Máriának.

A képen egyazon osztályból  és utcából ( Felszegről) való lányok: Balról haladva Soós Mari Vígh Rózsi és Kovács Mari. Három osztállyal jártak felettem, 1971-72- es születésűek. Hogy keszkenyő nélkül vannak és a két lány fején fehér hajszalag van,  az azt bizonyítja, hogy az iskolában vannak. Mivel két lány ingben van és nem egyszerű blúzban, mint a másik kettő, ez arra utalhat, hogy valamilyen ünnep  lehetett az iskola kereten belül. A lányok köntöst viselnek, ezért a maximum osztály a 6., 7-ben már fersing és lájbi kombináció a viselet, nem egybenruha, mint a köntös.

Kallós Zoltán Alapítvány