A hét tárgya-Fagyosszentek


A hét tárgya-Fagyosszentek

Ezen a héten van Pongrác, Szervác, Bonifác napja. Zabolán a magvakat úgy vetették el tavasszal, hogy lehetőleg ne keljenek ki fagyosszentk előtt. Az ókeresztény vértanúkat az erdélyi magyarok fagyosszenteknek nevezték, mert az időjárás ilyenkor rendszerint minden évben hirtelen hidegre fordult . A siklódi gazdák ilyenkor a várható szőlőtermést  jósolták meg:

Szervác, Pongrác, Bonifác!

Sok bort hoz az áldomás.

Ha felhőt egyiken sem látsz.

A szentek legendája és az időjárással kapcsolatos megfigyelés között nincsen összefüggés, a néphagyomány azonban teremtett. Egy korondi eredetmagyarázó monda szerint a fagyosszentek gyengén teleltek és májusban megfagytak. (Pozsony Ferenc: Erdélyi népszokások) A hiedelemhez kapcsolódva egy bélelt bujkát hoztunk nektek a hideg napokra. Nézzétek meg, erre a LINKRE kattintva.

Leltári szám:2003.12.36

Férfi ünnepi bujka. Rövid derekú, hosszú ujjú, nyakig gombolt, béléses posztó férfikabát. Két darab egyenesre szabott sötétkék posztóból készült álló gallérral és bevarrt ujjal. Piros, zöld, fekete hímzéssel, fekete gránátgyöngyökkel és piros, fekete bőrrel díszített. A mandzsettán 24 cm-nyi magasságban található centrális részarányos szerkezetben körkörösen összekapcsolódó vízfolyás, a vízfolyást kétfelől, párhuzamosan összekapcsolódó hullámvonalak keretezik, merőlegesen erre tulipántővek emelkednek. A felső vonalon centrálisan részarányos tulipántő helyeszkedik el, a tőn két gránátgyöngy, szélén dupla hullámosívűbűrrátét. Elől két, két zseb, a zseb fölött részarányos tulipántő és ismétlődő motívumok díszítik. Hátul centrálisan az évszám, melyet a címer választ ketté, alatta kétoldalt madár és tulipánmotívum.

Kallós Zoltán Alapítvány