A hét tárgya- A madarak és fák napja


A hét tárgya- A madarak és fák napja

Ez a nap a természet és az élővilág védelmének napja. Fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk e jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata.

1902. május 19 – én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon. Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak néhány évvel később, 1906 – ban került sor, Hermann Ottó kezdeményezésére.Rendeletben írták elő a Madarak és fák napjának megünneplését minden iskola számára. E napokon a gyermekek fákat űltettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki és takarítottak, akadályversenyeken, vetélkedőkön, kirándulásokon vettek részt, újságcikkek, plakátok és könyvek emlékeztek és emlékeztettek a természet védelmére.

A XX. század első felében minden évben megtartották ezt az ünnepet, de a II. világháború után feledésbe merűlt, csak 1994 – ben vált ismét országos mozgalommá. 1996 – ban kormányrendeletet adtak ki, amely a korábban május elején, változó időpontban megtartott jeles nap megünneplését május 10 – ben rögzítette. 1996 óta egy Németországból indult mozgalom hatásásra Magyarországon is megválasztják az év fáját és madarát. A választás célja, hogy a természeti kincsnek számító hazai erdőkben elő gyönyörű fákra, illetve madarakra széles körben felhívja a figyelmet(https://www.rfmlib.hu/gyerek/book/majus-10-madarak-es-fak-napja).

A madarak és fák napja alkalmából a hét tárgya egy madármintás orsótartó.

Az alábbi linken többet is megtudhatnak róla:  https://bit.ly/3HPJJt6 .

Kallós Zoltán Alapítvány