A hét tárgya


A hét tárgya

Október 21-e a Számold meg a gombjaid nap (Count Your Buttons Day). Nem tekint nagy múltra a kezdeményezés, de a nap apropóján belegondolhatunk, hogy milyen sok formában és funkcióban vesznek körül minket gombok, és hogy hogyan könnyítik meg mindennapjainkat. Kezdetben készültek gombok természetes anyagokból, mint csontból, fából, kőből, szaruból, kagylóból. Nagy számban ismertek a különböző fémekből készült gombok, a drágakövekkel díszített ötvösmunkák, majd a műanyag megjelenésével nagyon különböző formájú és színű gombok előallítására nyílt lehetőség. A paraszti öltözködésben is jelen voltak a gombok. A legmívesebb darabokat céhes keretek között készítették a gombkötők. A főúri és a katonai viselet díszes szőr-, selyem-, ezüst- és aranyszál anyagú gombjai és vitézkötései készültek műhelyeikben. Később a városi és a falusi öltözékben is egyre általánosabbá váltak munkáik. A gombok paraszti használata nem csak a ruhadarabok zárására és díszítésére terjedt ki. Gombozás néven több féle játék ismert. Általában a résztvevők célzóképességét tették próbára gombok különböző dobásával. Lehetett pörgettyű alapanyaga is a gomb. Ma mi is megmutatunk Zoli bácsi gyűjtéseiből egy gombos ruhadarabot. (A Pallas nagy lexikona; MNL; https://www.daysoftheyear.com/days/count-your-buttons-day/)

Leltári száma: 2015.02.57 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

 

 

Ez a bársony mellény nőknek készült, Széken (Mezőség, Kolozs megye) viselték. Elől záródik gombok segítségével. A gombok műanyagból készültek, felületük sima, színük piros, kissé színátmenetes.  Azzal, hogy a mellény alapszínétől eltérő színű gombokat varrtak rá, feltételezhetjük, hogy dísznek is szánták. A gomblyukak gondosan körül vannak varrva selyemfonallal. Ezek funkcióval is bírnak és szintén dekorálják a mellényt. Eleget téve a Számold meg a gombjaid napnak mi megszámoltuk, és kilenc darabot találtunk a mai hét tárgyán.

 

 

 

Object of the week

October 21 is Count Your Buttons Day, therefore the object of the week is a women’s vest from Szék (Sic, Cluj County). This piece of clothing can be closed in front with buttons. The red buttons were made from plastic and have decorative purposes as well. To fulfil this day’s appeal we counted 9 buttons on our object of the week.

 

Kallós Zoltán Alapítvány