A hét tárgya


A hét tárgya

Június 1. – Gyermeknap

A gyermeknap világszerte sok helyen ünnepnap, megünneplésének ideje országonként változik. Romániában szovjet hatásra terjedt el. Eredetileg a gyermekek körülményeinek javítása érdekében nyilvánították június 1-jét a gyermekek nemzetközi napjává. Magyarországon ezt a napot május utolsó vasárnapján ünneplik.

Gyermeknap alkalmából a múzeumban található kislány katrincát választottuk hét tárgyának.

Leltári száma: 2006.10. 07 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A katrinca egyfajta lepelszoknyát jelöl, amely a csángók viseletének a részét képezi. Anyag szerint az alsótestre csavart lepelszoknyáknak négy fajtáját különböztetjük meg: a háziszőttes gyapjú katrincát vagy karincát, a régen gyári selyemből, most cérnából és selyemszálból készített fatát (fota), a gyári pamut pestimánt és a klott fustát.

Ezek közül a legősibbnek a katrincát tekinthetjük, mert anyaga a házilag előállított gyapjú- vagy kenderfonál, a többi lepelszoknya valószínűleg a múlt század folyamán a gyári anyagok népszerűsödésével és elterjedésével honosodott meg a csángó öltözetben. A módosabb leányok 8 – 10, a szegényebbek 4 – 5 katrincát visznek magukkal házasságukba. Felerősítésére egy 2 – 3 m hosszú tarka szőttes öv, a bernyéc szolgál, melyet a derékon kétszer-háromszor is körbecsavarnak és a bojtos végét oldalt vagy hátul dugják el. Az öv durvább és finomabb gyapjúfonálból készül, aszerint hogy viselőnek vagy ünnepinek szánják.

A katrinca felöltési módja mindenütt azonos: az ingre csavart széles övre kerül a katrinca felső szegélye, melyet vagy jobbról, vagy balról úgy csavarnak az alsótestre, hogy a vége a leeresztett kéz irányával egy vonalba essék. Ha ünnepekkor házimunkát végeznek, az ünnepi katrinca két végét az övbe tűrik vagy felakasztják, hogy az elejét védjék és könnyebben mozogjanak. (Dr. Nagy Jenő: Öltözet, http://www.adatbank.ro/html/alcim_pdf9155.pdf)

Object of the week

On June 1st is Children’s Day in our country, therefore the object of the week is a traditional Csángó girl’s skirt wrap from our collection. The so called “katrinca” was spun at home by the women and is part of the traditional Moldavian Csángó clothing.

Kallós Zoltán Alapítvány