A hét tárgya


A hét tárgya

Május 25. – Nemzetközi törölköző nap

A nemzetközi törölköző napot 2001 óta tartják meg, és az 1980-as évek óta népszerű Galaxis útikalauz stopposoknak című regény és film kapcsán hozták létre. Ezen a napon a rajongók Douglas Adams angol sci-fi-író emléke előtt tisztelegnek, mindenhova a törülközőjükkel mennek, ami az említett mű szerint „a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.”

Ehhez a naphoz kapcsolódva egy törölközőt választottunk erre a hétre.

Leltári száma: 2006.01.38 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A törölköző a paraszti társadalomban a tisztálkod ás egyik fontos kelléke volt. Egyéb használt megnevezései: törülköző ruha, törülköző kendő, kendő, kendőruha, kendőző ruha. A köznapi törülköző általában kisebb méretű, tiszta kenderből szőtt, mivel az könnyebben mosható, a dísz-törülköző leginkább pamutból szőtt, lévén ez nemcsak mutatósabb, de hímzésre is alkalmasabb. A díszítés a törölközőnek, vagy csak az egyik, vagy mindkét végén húzódik. A köznapi törülköző lehet dísztelen vagy 1–2 szőtt csíkkal. A köznapi törülköző az ajtó közelében szegen, fogason, rúdon, esetleg törülközőtartón függött. A 20. század elején módos leánynak általában 10–12–16 törülközőt adtak kelengyébe, szegénynek esetleg csak hármat. A törülköző általában a kendők mellett a menyasszony által adott legfőbb lakodalmi ajándéktárgy volt, az új rokonok, ill. a közreműködők számára.

A paraszti társadalomban a tisztálkodási szokások gyakoriságát meghatározza az évszak és a végzett munkák jellege, nyáron például gyakrabban és alaposabban tisztálkodtak, de a naponkénti felkelés utáni kéz- és arcmosás általános gyakorlat volt. Télen-nyáron hetente egyszer, szombat este vagy vasárnap reggel az egész család alaposan megmosakodott, készülve az ünnepnapra és a templomba menetelre.

 

 

 

 

Object of the week

May 25th – Towel Day. This day is celebrated every year as a tribute to the author Douglas Adams by his fans. On this day, fans openly carry a towel with them, as described in Adams’ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, to demonstrate their appreciation for the books and the author. Therefore, the object of the week is a red and white peasant towel from our collection.

Kallós Zoltán Alapítvány