A hét tárgya


A hét tárgya

Május 18. – Múzeumi világnap

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums) 1977-ben tartott konferenciáján merült fel ennek az emléknapnak a megszervezése. Az első Múzeumi világnapot 1978. május 18-án tartották meg. Azóta egyre több múzeum és muzeális gyűjtemény csatlakozik a kezdeményezéshez. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a múzeumokban folyó munkára, az ott őrzött közös értékekre és azok társadalmi hasznosíthatóságára.

A múzeumi világnap alkalmából fotógyűjteményünkből választottunk egy fényképet a mi gyűjteményünk épületéről.

Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Az épület pontos építésének ideje ismeretlen, Kallós Zoltán mindig úgy emlegette, hogy valamikor az 1870-es évek körül építették. Az épület a Bánffy család tulajdonában állt, ekkor még vadászkastélyként, hátánál hatalmas erdős területtel. Ezt az épületet vásárolja meg Kallós Zoltán édesapja, Kallós Mihály, 1933-ban. Az épület és a körülötte lévő telek Kallós Zoltán gyermekkorának színtere, majd, miután elkobozzák a családtól, a kollektív gazdaság székhelye. A kúriát 1990-ben sikerült visszaigényelni, majd 1992-ben itt kezdte meg működését a Kallós Zoltán Alapítvány. A jelenleg is működő Néprajzi Gyűjtemény 2010-ben nyílt meg a látogatók előtt. Az épületet 2 évvel ezelőtt, 2017-ben bővítették, így növelve a kiállító tér felületét és helyet adva egy kedves kis kávézónak.

Object of the week

May 18th is International Museum Day, which serves as a platform to raise public awareness on the role museums play in the development of society today, on an international level. Therefore our object of the week is a photograph from our archive, which shows the museum building that is hosting our ethnographical collection. The building was built in the 1870s and was a hunting-seat for the Bánffy family. Zoltán Kallós’ father brought it in 1933, but after 1945 it was confiscated by the communists. After 1990 returned in the possession of Zoltán Kallós and his foundation. In 2017 it was renovated and extended.

Kallós Zoltán Alapítvány