A hét tárgya


A hét tárgya

Május 5 – Anyák napja

Az Anyák napját Magyarországon 1925 óta ünneplik május első vasárnapján. Ez az a nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg.

A magyar paraszti nagycsaládban az anya helyzete, mint fiatalasszonyé hátrányosabb volt a családon belül, mint az idősebb asszonyoké vagy a férfiaké. Kivételt csak a gazdaságilag független, lokálisan elkülönülő kiscsaládban élő anyák képeztek, akik házasságuk kezdete óta némileg önálló helyzetben éltek. Ugyancsak függetlenek voltak azok a már idősebb asszonyok, akik egy-egy nagyobb család élén álltak, gazdasági irányítói voltak annak.  Az anya feladata volt a kisgyermekek ellátása mindaddig, amíg a gazdaság számára nem jelentettek komoly munkaerőt. Az anya és a gyermeke kapcsolata a későbbiekben főként a lánygyermekek esetében maradt szoros. A fiúgyermek házassága után tulajdonképpen végleg elszakadt anyjától, kapcsolatuk csak abban az esetben maradt intenzív, ha az anya lett a családfő. (MNL)

Anyák napja alkalmából erre a hétre egy bölcsőt választottunk.

Leltári száma: 2015.06.33 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A bölcső eredetileg a gyerek hordozására és altatására szolgáló eszköz volt. Régen a szállítás megoldása volt a legfontosabb, mivel az anya gyermekét mindig magával vitte.

A lakásban használatos bölcsőt a földre állították vagy a mennyezetre függesztették. A legfontosabb szilárd bölcsőformák közé tartozik a talpasbölcső (ringó bölcső), amilyen az általunk bemutatott darab is. A magyar előkelők a honfoglalás előtt török közvetítéssel ismerték meg, a magyar parasztoknál a 13. századtól adatolt. Eleinte magas, függőleges lábú volt. Stabilabb, alacsony, gyakran láb nélküli változatai a 13–15. század folyamán alakultak ki, ezek oldalfala kifelé dőlt. A bölcső általában festett és minden formájánál előfordul a díszítés: faragás vagy festés által. (MNL)

Az itt látható darab fenyőfából készült. A keskenyebbik oldal fönt félkörös végződésű, alatta ovális fogónyílással. A szélesebbik oldala kifele dől, e fölött 11 esztergályozott rúd alkotta rács, fönt egyenes léccel. A bölcső kékre festett, zöld, piros, fehér virágozással. A hosszanti oldalon 4 db festett tulipán, közöttük faragott fahasábok pirosra festve kiállnak. A keskenyebbik oldalon 3 tulipán vázában. A bölcső 56 cm magas és 92 cm hosszú.

Object of the week

The first Sunday of May is Mother’s Day, therefore the object of the week is a wooden cradle. This type of infant bed, used by young mothers nearly worldwide, rocks but is non-mobile. This cradle in our collection was made of pine wood, and is well decorated with floral ornaments.

Kallós Zoltán Alapítvány