A hét tárgya


A hét tárgya

Április 24. – Szent György napja

Szent György napja alkalmából egy györgyfalvi férfi mellényt választottunk.

Leltári száma: 2017.01.89 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Györgyfalva Kolozsvártól nyolc-tíz kilométerre található, többségében magyarok lakta település. Tájegységi besorolása szerint külön egységet képvisel, nem sorolható be egyik közeli területhez sem, így átmeneti vidéknek számít. A hovatartozás kérdése felől sokáig maguk a kutatók sem tudtak egységes válaszra jutni, úgy ahogyan a falubeliek sem. A györgyfalviak szokásaikban, viseletükben némi módosítással ugyan, de általában Kalotaszeg magyarságát követték, annak ellenére, hogy néha elfogadták néha meg elutasították, ha őket kalotaszegieknek nevezték. (Bereczki Orbán Zselyke: Györgyfalva női inghímzései. https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/kriza_tarsasag_evkonyv_13/pages/013_gyorgyfalva_noi.htm)

A település a nevét templomának védőszentjéről, Szent Györgyről kapta. Már az 1333-as pápai tizedjegyzék Villa Georgii néven említi, s akkor már volt papja és temploma is a falunak. (http://gyorgyfalva.eu/wp/)

Az e hétre választott tárgy egy férfi mellény, mejjrevaló ahogyan a györgyfalviak nevezik. Fehérített irhájú, szőrös báránybőrből készült, sűrűn hímzett, virágmintás. A záródás mindkét oldalát piros bőrrátét/irha borítja, amely fémkarikákkal díszített. Ugyanilyen díszítés van a nyaknál, a karöltőnél, alul, és oldalt a két zsebnél is. A mellény egész felületén találunk még piros bőrrátéteket, melyek hímzéssel díszítettek. Piros bőrgombbal és gomblyukkal gombolódik.

A mejjrevaló az ünnepi viselet része volt, előfordult, hogy nyáridőben is ezt viselték és nem a lájbit, ami a meleg évszakhoz inkább talált volna. Konfirmáció és esküvő alkalmával is gyakran ezzel a darabbal egészítették ki a viseletet. Nők és férfiak számára egyaránt készült mejjrevaló. Ám nem volt mindig ilyen gazdagon díszített, „1890 körül kezdett a mejrevaló így kivirulni.” (Pap Jánossy Magda: Györgyfalva viselete. In: Ethnographia (1971) LXXXII. 4. 497-565.)

 

Object of the week

April 24th is the day of Saint George, therefore we chose a traditional men’s vest from Györgyfalva (Gheorgheni, Cluj County). The name of this village comes from Saint George (in Hungarian: Szent György), the patron saint of its church. This vest is part of the festive wear and it is made from sheepskin, and is richly decorated.

Kallós Zoltán Alapítvány