A hét tárgya


A hét tárgya

Április 21. – Húsvét vasárnap

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Ezen a napon ünneplik Krisztus feltámadását. Húsvét ünnepének szertartásai közül már a középkorban kiemelkedett a föltámadás megjelenítése, amely az ünnep reggelén történt. A húsvéti szertartásokhoz tartozott az étel, a húsvéti bárány megszentelése, amelynek hagyománya az Ószövetségig visszanyúlik. A bárány az Ószövetségben a zsidó húsvét eledele. Az egyiptomból való szabaduláskor a báránynak hiba nélkülinek kellett lennie, vérével megkenték az ajtófélfát, hogy az egyiptomiak elsőszülöttjeire lesújtó Úr a zsidók házait megkímélje. Jézus az emberiség váltságára jött a földre, ezért az Újszövetségben az ószövetségi szimbólumokra támaszkodva Krisztust, Isten bárányának nevezik. Így válik a bárány a húsvét szimbólumává. (http://lexikon.katolikus.hu/H/h%C3%BAsv%C3%A9ti%20b%C3%A1r%C3%A1ny.html)

Az ünnepre hangolódva erre a hétre egy olyan fotót választottunk, amelyen egy bárány látható.

Leltári száma: HH_CD_KaZo_FoP_01661 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A kis bárányt Borbély Jolán etnográfus tartja a kezében, aki mellett egy mezőségi asszonyt és Kallós Zoltánt láthatjuk. A fotó, az asszony viselete és a háttérben látható szőttes alapján, Mezőségen készült.

Object of the week

April 21st is Easter, therefore our object of the week is a picture from our archive, which shows the ethnographer Jolán Borbély with a lamb – a traditional Easter symbol – in her arms. The other unidentified woman is in traditional costume from the Mezőség region. On the right side of the photography Zoltán Kallós can be seen.

Kallós Zoltán Alapítvány