A hét tárgya


A hét tárgya

November 17. Budapest napja

1873 november 17.-én Buda, Pest és Óbuda egyesülésével jött létre Budapest. Egy éves egyesítési folyamat előzte meg az eseményt. Az egybevonás elősegítette Budapest világvárossá növekedését, az ipar, a kereskedelem és a közintézmények fejlődését. Budapest Főváros Közgyűlésének 1991-es határozatának köszönhetően ünnepeljük ezen a napon a fővárost.

https://mult-kor.hu/szechenyi-vetette-fel-elsokent-buda-es-pest-egyesitesenek-otletet-20151117

Eheti tárgyunk a főváros egyesülésének napjáról megemlékezve egy fénykép, amely Budapesten készült.

Leltári száma: Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Kallós Zoltán is számos emlékkel és baráti szállal kötődött Budapesthez. A fővárosba látogatásai során táncházakban is megfordult. A táncházmozgalom elindulásának és fejlődésének az 1970-es években a főváros adott táptalajt. Ez a fotó 1990-ben készült Budapesten a Molnár utcai táncházban. A kép előterében Kallós Zoltánt látjuk, amint énekel. Hátrébb Ökrös Csaba játszik hegedűn. Budapest  ezen táncháza az  1970-es évek második felében indult el, így a kép készítésekor már egy több, mint tíz éves múltra visszatekintő, heti rendszerességgel működő klubról beszélhetünk. Története ezen a helyszínen egészen 2000-es évek elejéig tartott, ezért a főváros egyik leghosszabb ideig működő táncházaként tartják számon. (Kalamajka: Molnár utca 9-től az Aranytízig; Jávorszky Béla Szilárd:  Muzsikás 40)

Object of the week

November 17 is The Day of Budapest. On this day in 1873 the city under its current name was officially born as the then-separate towns of Buda, Pest and Óbuda joined together. Therefore the object of the week is a photograph from our archive, which shows Zoltán Kallós in Budapest. This picture was made in 1990 in the „táncház” of Molnár street, where Kallós listens to the music of Csaba Ökrös.

Kallós Zoltán Alapítvány