ELMARAD – Bútorfestők szakmai találkozója


ELMARAD – Bútorfestők szakmai találkozója

Lassan 2 éve, hogy a Kallós Zoltán Alapítvány és a Hagyományok Háza Hálózat Erdély felnőttképzés keretein belül elindította a Mezőségi Kézműves Műhelyt, melyben a résztvevők több mesterség mellett a bútorfestés alapjait sajátíthatták el vagy meglévő tudásukat bővíthették.

A képzés sikerét első körben Ament Éva oktatónknak köszönhetjük, illetve azoknak a tanítványoknak, akik fáradtságot nem ismerve dolgoztak Éva elképzeléseinek megvalósításán. Idén nyáron a bútorfestő műhelyben a zabolai templomkazetták mintakincsét dolgozták fel. 6 kezdő és 7 haladó résztvevő segítségével festettek meg 55 táblát, mely a válaszúti Kézműves Ház egyik kézműves műhelyét, oktató termét díszíti azóta. Ennek felavatása apropóján, illetve az eddigi műhelymunkák során jött ötlet és az Élő Népművészet kiállítás bútorfestő szakágában beérkezett pályamunkák kapcsán úgy döntöttünk, itt az ideje egy szakmai találkozó megszervezésének.

2020. október 23-25. között Ament Éva bútorfestő irányításával lehetőséget szeretnénk teremteni mindazoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak a bútorfestéssel, hogy bemutatkozhassanak és e szakmai fórum keretein belül szakmával kapcsolatos észrevételeiket, problémáikat megvitathassák.

A résztvevők 20-30 percben beszélhetnek az általuk képviselt tájegység stílusjegyeiről, munkamódszerükről, alapanyaghasználatukról és mindarról, ami szakmán belül foglalkoztatja őket. Gazdag képi illusztrációval összeállított vetített előadást várunk, melyet lehetőségeinkhez mérten igyekszünk honorálni is az útiköltség fedezettel együtt.

A szakmai találkozó

  • maximális létszáma: 25 fő
  • helyszíne: Válaszút, Kallós Zoltán Alapítvány
  • biztosítva lesz: szállás, étkezés, útiköltség és az előadás összeállításáért szerény honorárium
  • kezdő időpontja: 2020. október 23. 19 óra
  • befejező időpontja: 2020. október 25. 14 óra
  • ha a rendelkezésre álló idő megengedi, egy rövidebb tanulmányutat is megejtünk ebben az időkeretben.

A fentiek alapján szeptember 30-ig várjuk bútorfestők jelentkezését. A levélben kérjük adja meg az előadás címét is. Október első hetében a résztvevőket tájékoztatjuk a szakmai hétvége pontos programjáról.

Érdeklődni és jelentkezni lehet a következő elérhetőségeken: laszlo.eszter@ehh.ro, 0756721465.

Kallós Zoltán Alapítvány