2020. Élő Népművészet


2020.  Élő Népművészet

Pályázati felhívás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbeli készítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség / használati tárgyak, bútorok, játékok /, csont és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként hirdetjük meg egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék – helyi érték” kollekciót, amely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműves hagyományát.

Olyan alkotásokat várunk, melyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

A kézműves hagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon.

Különös tekintettel várjuk azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgy-együtteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek, stb.), melyek több mester együtt gondolkodásával, együttműködésével jöttek létre.

Nagyméretű alkotások (épületdíszek, település bútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagyméretű fotódokumentációit tudjuk majd kiállítani.

Pályázni lehet új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott alkotással is, hiszen célunk az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotások reprezentatív bemutatása.

A KÉZ – MŰ – REMEK kiállításon szerepelt alkotásokkal nem lehet pályázni!

A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően két lépcsős. Minden alkotó csak egy helyen pályázhat. (E feltétel alól csak a 2020. évi Hevesi Szőttes Pályázaton, Országos Fazekas Pályázat és Kiállításon résztvevők jelentik a  kivételt.)

Erdélyi régiós kiállítás

Jelentkezési határidő: 2020. június 30. Az adatlapok pontos kitöltése és e-mailen elküldése előfeltétel. Az adatlap letölthető a linkre kattintva.

A tárgyak begyűjtése: 2020. július vége, augusztus eleje. A beérkezett adatlapoknak függvényében begyűjtőpontokat jelölünk ki, majd a tárgyak visszajuttatását is ezen csatornákon keresztül valósítjuk meg.

További információ: laszlo.eszter@ehh.ro,  00 40 756 721 465

Az erdélyi kiállítás tervezett időpontja 2020. szeptember, helyszíne Marosvásárhely.

Kallós Zoltán Alapítvány