A hét tárgya


A hét tárgya

Április 5–7. – Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Ebben az évben 38-dik alkalommal szervezik meg Budapesten az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár elnevezésű rendezvényt. Ebből az alkalomból minden évben összegyűl a néptánc kedvelőinek apraja-nagyja, hogy együtt mulathassanak át ezt a hétvégét. A Kallós Zoltán Alapítvány is részt vesz az eseményen, ha valaki szeretne találkozni velünk, akkor megtalál minket a kirakodóvásárban.

Mivel az idei évben a közös tánc („Minden magyarok tánca”) kalotaszegi lesz, ezért a hét tárgyának egy kalotaszegi kötényt választottunk.

Leltári száma: 2003.12.12 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Kalotaszegen a kötényt ruhának nevezik. A képen egy kétkötéses ruhát láthatunk. Ezt a köténytípust házilag (esetleg egy-egy hozzáértőbb nőrokon segítségével) készítették el. A kétkötéses ruhákat rendszerint két darabból szabták, úgy, hogy az egyiket ketté hasították, s ezek kerültek a kötések külső oldalára, míg középre egy egész darab jutott. Fontos volt, hogy a középső rész szélesebb legyen, mint a két szélső. A ráncolt széleket a gallér fogja össze, a ráncokat vízszintes díszítmény, szedés rögzíti. Az anyagrészeket pedig függőlegesen hímzett sáv köti össze, ez a kötés. A kötéseket eredetileg mindig az alapanyagra varrták, később pedig külön alapanyagra készítették el, amelyeket hozzávarrtak az alapanyaghoz. A harmincas évekig a kötény arasznyival rövidebb volt, mint a fersing (szoknya), amellyel viselték, később mindkettőt azonos hosszúságúra, lábközépig érőnek szabták. A kalotaszegi viselet esetében általános igény, hogy a ruhadarabok színei tiszták, határozottak és élénkek legyenek. A viseletdarabokat általában úgy párosítják, hogy a ruha színe különbözzön a fersing színtől. (Tötszegi Tekla: A mérai kötény)

A bemutatott kötényt Kallós Zoltán vásárolta Kapusról (Magyarkapus vagy Magyarkiskapus). Ez egy egyszerűbb, de ünnepi darab, amely az 1950-es években készült. Elkészítésénél négy anyagdarabot használtak, amelyeket a kötések, illetve a középső varrás fog össze. A zöld alapszínű kötény minden korosztály viseletében megjelenik.

 

Between April 6 and 7 the biggest folkdance event of the year, the National Dance-house Meeting takes place in Budapest. Our foundation will be there too, therefore we chose an object related to this event. The object of the week is a women’s apron from the Kalotaszeg region. This green apron is part of the festive traditional costume, and was made in the 1950s.

Kallós Zoltán Alapítvány