A hét tárgya – Kézművesség világnapja


A hét tárgya –  Kézművesség világnapja
A Gyűjteményben minden napunk az emberi kéz alkotta tárgyakra való rácsodálkozással telik. A június 10-i Kézművesség világnapja pedig az egész világ figyelmét felhívja a kezükkel dolgozó mesterek jelentőségére és kulturális sajátosságaikra. https://fodasun.com/en/world-handicrafts-day/
Egykor a vásárok, a piacok jelentették az egyik legfőbb értékesítési pontot a kézműveseknek. A mester és a vásárló találkozása ma is hasonlóan történik a tematikus vásárok, fesztiválok alkalmával. Mivel ezek korlátozottak jelenleg, erre a helyzetre reflektálunk mai tárgyunkkal. Kallós Zoltán széles baráti körének köszönhetően vannak olyan tárgyak a Gyűjteményben, amelyek ma is alkotó népművészek munkái. Ezekből mutatunk egy írott tojást, felhívva a figyelmet a jelenlegi körülmények között is alkotó kézműves mesterekre. Hidaljunk át velük együtt a személyes találkozás hiányát és támogassuk őket figyelmünkkel, vásárlásainkkal a Kézművesség világnapja alkalmából!
Mai tárgyunkat Bércziné Szendrő Csilla Népművészet Mestere címmel kitűntetett tojásíró készítette.A kézműves termékek egy különös szeletét képviseli, mivel nem használati tárgy, hanem dísztárgy és készítése alkalomhoz kötött. A hozzá hasonló tojásíró mesterek sokszor nem csak alkotó, hanem gyűjtő munkát is végeznek. Így járulnak hozzá húsvétjaink megszentelődéséhez az összegyűjtött mintákkal és a megírt tojásokkal.
A tojásról bővebben EZEN A LINKEN olvashat.
Kallós Zoltán Alapítvány